Heyecan verici lahana tarifleri
07. Oktober 2024
Sağlıklı ve çok yönlü: Lahana hakkında bilmeniz gereken her şey
Lahananın farklı türleri vardır. Birçoğu da bölgesel olarak yetiştirilen ve mevsimsel olarak bulunabilen yerli sebzelerdir. Hepsinin kalorisi düşük, ucuz ve saklaması da kolay. Ayrıca birçok vitamin ve mineralin yanı sıra sağlıklı bileşikler de içeriyor. Lahana eskiden tipik bir kış sebzesi olarak kabul edilirken, brokoli ve karnabahar yazın en çok kullanılan sebzelerden. Kırmızı veya beyaz lahana ise tüm yıl boyunca tüketilebilir.
Lahana çeşitleri: Hem tarifi bol hem de çeşidi
Bazı lahana türlerinin tadı uzun süre pişirildikten sonra daha iyi çıkar. Diğerleriyse çiğ halde tercih edilir. İşte en leziz lahana çeşitleri ve özellikleri:
Brüksel lahanası
Donduktan sonra tam olgunluğa ulaşan klasik bir kış lahanası. İlk olarak Brüksel yakınlarında yetiştirildiğinden bu şehirle adlandırıldı. Mevsimi eylül ayının sonundan nisan ayına kadar olan bu sebze doğrudan tüketilebilir, hazırlanabilir, fırınlanabilir ve hatta salata olarak bile servis edilebilir. Tavsiyemiz, brüksel lahanasını kavurun ve hafif karamelize olunca servis edin. En azılı lahana düşmanları bile lezzetine hayran kalacak!
Kırmızı lahana
Örneğin, Almanya'da kırmızı lahana denince, akla anında kaz ve mantı gelir. Tam bir kasım spesyali! Yuvarlak lahana çeşitlerine ait olup buzdolabında 3 haftaya kadar saklanabilir. Elmayla birlikte pişirilebilir ve aynı zamanda dondurulabilir. Yaz aylarında salatalarda veya pirinç kâğıdı rulolarında kullanılarak yemeklere lezzet katar.
Beyaz lahana
Beyaz lahana tipik bir sonbahar/kış sebzesidir ve buzdolabında yaklaşık iki hafta kadar saklanabilir. Zengin vitamin içeriği onu yılın en karanlık ayları için ideal kılar. Beyaz lahanadan yapılan lahana turşusu tam bir klasik! Tabii lezzetini artırdığı kıymalı güveç ve etli ve patatesli, kremalı lahana yemeği de öyle.
Sivri lahana
Beyaz lahanaya benzer ancak biraz daha küçüktür ve daha hafif bir tada sahiptir. Adını kendine özgü şeklinden alır. Çoğu kişi için sivri lahananın sindirimi daha kolaydır ve hazırlanması da daha pratiktir. Sivri lahanayı doğrayın ve az yağda kızartın. Lezzete ulaşmak işte bu kolay! Ayrıca turşu da yapabilir ve lahana salatasında da kullanabilirsiniz.
Savoy lahanası
Yıl boyu kullanılabilen bir lahana çeşididir. Yaprakları kat kat olduğundan pişirmeden önce iyice yıkanması gerekir. Lahana sarması yapmak ve salatalara eklemek için idealdir. Çorba malzemesi olarak da oldukça lezzetlidir.
Brokoli
Karnabaharla yakından akraba olan brokolinin mevsimi mayıs ayından kasım ayına kadardır. C vitamini ve folik asit bakımından zengindir. Buzdolabında 4 güne kadar taze kalır. Fırında kızartıldığında Uzak Doğu yemekleri, biftekler veya çorbalar için mükemmel bir garnitürdür. Japonya'da “bimi” olarak bilinen, kai-lan lahanası ve brokoli karışımı olan özel bir çeşidi de vardır.
Kıvırcık lahana
Ona ya bayılırsın ya da kokusunu bile duymak istemezsin! Kuzey Almanya'dan gelen bu kış klasiği için turlar düzenlendiğini biliyor muydunuz? Sonbaharda bölgenin kırsalına yapılan geziler, meşhur lahanalı Pinkel sosisi gibi doyurucu bir lahana yemeğiyle sona erer. Kıvırcık lahananın uzun süre pişirilmesi gerekir. Şimdilerde smoothie malzemesi veya kavrulmuş cips olarak çok popüler olan bu leziz sebze, hem bol vitaminli hem de düşük kalorili!
Karnabahar
Lahana ailesinin en popüler üyelerinden biri. Ekim ayından nisan ayına kadar tüketilebilir. Tereyağı sarısından kar beyazına kadar birçok farklı tonda olan karnabahar her mutfak için vazgeçilmez sebzelerden biridir. Haşlanmış, rendelenmiş, blanch edilmiş veya fırında pişirilmiş bir şekilde tüketilebilir. Salata veya sebze olarak da afiyetle yenebilir! Karnabaharın ‘küçük kardeşi' biraz daha farklı bir tada sahip olanromanesco'dur.
Çin lahanası
Çin lahanası, şalgam ve pak choi karışımıdır. Adından da anlaşılacağı üzere Asya kökenlidir. Avrupa'nın 20. yüzyılda tanıştığı bu sebze mükemmel depolama özelliği sayesinde ağustos ayından mart ayına kadar taze bir şekilde tüketilebilir. İster pişmiş, ister kızartılmış, ister çiğ olsun, her yemeğe enfes bir çıtırlık katar. Çin lahanası, şusıralar oldukça popüler olan Kore yemeği kimchi'nin ana maddesidir.
Lahananın binbir tonu
Kaliteli kırmızı lahana, lezzetli lahana turşusu veya taze beyaz lahana salatası gibi klasiklerin tadı tartışılmaz. Ama neden bu sebze ailesinin yepyeni yönlerini keşfetmeyesiniz ki? Belki keskin teriyaki soslu harika çıtır karnabaharla başlayabilirsiniz. Yapması da yemesi de kolay olan, enfes bir vegan öneri. Okonomiyaki'ye ne dersiniz? Beyaz lahanadan yapılan leziz krepler. Son zamanlarda çok moda olan ev yapımı lahana cipsleri de kolayca hazırlanabilir. Gördüğünüz gibi lahananın size sunabileceklerinin sınırı yok! Önerilerimizden ilham alın, lahanayı yeniden keşfedin. Şimdiden afiyet olsun!