

Farkli soya sosu türlerİ
Bilindiği üzere birçok soya sosu çeşidi var ve bu soya sosların arasında büyük farklar mevcut. Ünlü şeflerin ve gurmelerin özellikle dikkat çektikleri iki tür ise Çin usulü ve Japon usulü soya sosları.
Çin usulü soya sosu açık renkli veya koyu renkli olmak üzere iki çeşide ayrılır. Bunlardan bazıları kimyasal olarak üretilir ve diğer bir kısmı ise sadece kısmen mayalanır. Bu soya sosları mayalanıyor olsalar bile maya kullanılmadan sadece birkaç hafta boyunca bu işleme tabi tutulurlar. Öte yandan Japon usulü soya sosları özel olarak geliştirilmiş bir maya kullanılarak birkaç ay boyunca mayalanırlar. Çin usulü soya sosunun meşhur koyu rengini vermek için genelde karamel renkli renklendirici (E150) kullanılır. Ayrıca birçoğu şeker, monosodyum glutomat ve koruyucu içerir. Bu katkı maddeleri sosa suni bir tat ve şurup gibi koyu bir kıvam verir. Kimyasal olarak üretilen soya soslarında ise genelde fazla baskın bir tat vardır. Bu sosları kullanırken birkaç fazla damla bile yemeğinizin tadını baskılamaya yeter.
Kikkoman’ın memleketi olan Japonya'da kimyasal olarak soya sosu üretmek bir tabudur. Japon usulü soya sosu, aynı zamanda ’shoyu’ olarak da bilinir, içerisinde daha az miktarda tuz bulundurur ve kavrulmuş buğday içerir. Bu sadece tadı ve aromayı arttırmaz, ayrıca soya sosunun rengi de buğdaydan gelir. Bizim size tavsiyemiz soya sosu alırken her zaman etiketi okuyun; ne kadar az içerik, o kadar iyi sos.
Daha fazlasını keşfet