

Bugün olduğumuz yere nasil geldi̇k
Kikkoman'ın geçmişi, Mogi ailesinin Japon kasabası Noda'da soya, buğday, su ve tuzdan koyu kahverengi bir baharat sosu üretmeye başladığı 17. yüzyıla kadar uzanıyor.
Noda'nın Edo nehri kıyısındaki ideal konumu, hammedelere ulaşım konusunda kolaylık sağladığı gibi hazırlanan sosu gelişmekte olan Edo şehrine -ki bugün orası Tokyo olarak anılıyor- hızlı bir şekilde ulaştırmaya da yaradı. Bir süre sonra Hollandalı tüccarlar "siyah altını" keşfettiler ve Avrupa'ya getirdiler. Bu gelişme üzerine Kikkoman kısa sürede Avrupa pazarında büyük bir yer edindi. 1873 Viyana Fuarı'nda ve 1883 Amsterdam Fuarı'nda kazandığı önemli ödüllerle de Avrupa'daki yerini perçinlemiş oldu.
Merhaba dünya!
Kikkoman yurtdışında asıl büyük atılımını İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra yapmıştır. Savaş sonrasında işgal güçleri, gazeteciler ve diğer yabancılar Japonya'ya yerleşmişlerdir. Ülkelerindeki yabancıların Japon mutfağına alıştığını gören Kikkoman, bu durumda yurt dışına açılmak için harika bir potansiyel olduğunu görür.
Böylece 1957 yılında yurtdışındaki ilk satış merkezini ABD'de, San Francisco’da açar. 1972'de ise giderek artan talebi karşılamak üzere yurt dışındaki ilk fabrikasını ABD'de inşa eder Kikkoman. Kikkoman, ABD pazarındaki başarısına müteakip üretim ve satış ağını tüm dünyaya yaymaya başlar.
Avrupa'ya Hoş Geldiniz

Kikkoman 1973 yılında Almanya, Düsseldorf'da bir Japon lokantası açarak Avrupa'ya adım atar. Bu lokantada müşteriler soya sosunun tadını ve kokusunu, et ve yerel yemeklerle olan uyumu keşfetmekle kalmaz, ayrıca sipariş ettikleri yemekler onların önünde hazırlanır ve bu lokantada soya sosunu kendi evlerinde nasıl kullanacaklarını öğrenirler. Tıpkı ABD'de yapıldığı gibi mağazalardaki ürün tadım imkânı ve soya sosu kullanılan yemek tariflerinin tanıtımı ile Almanya'da soya sosuna büyük bir talep oluşur.
Müşterilerine ürünlerini mağaza ve lokantalarda tatma fırsatı veren Kikkoman, bu sayede Almanya ve Avrupa genelindeki satışlarını da arttırır. O günden beri Japon soya sosu kullanılan tariflerin sayısı giderek artmakta ve bu tarifler glütensiz veya vegan beslenme gibi güncel trend ve rejimlere de adapte olmakta.
1997 yılının Ekim ayında Kikkoman, Avrupa'da artan soya sosu talebine yetişmek için Hollanda'da Hoogezand-Sappemeer'de Avrupa'daki ilk üretim tesisini açtı. Bu üretim tesisi hala tüm Avrupa'ya Kikkoman sosları üretmektedir.
Daha fazlasını keşfedin