Kahvaltida soya sosu mu? Neden olmasin!

22. März 2024

İster gündüz insanı olsun ister gece kuşu, herkes kahvaltı yapmayı sever. Kimi için güne başlamanın vazgeçilmezidir. Kimi içinse hızlı geçiştirilen bir öğün. Kimi kahvaltısını tuzlu sever kimi tatlı. Sıcak ya da soğuk da olabilir, basit ya da gösterişli de. Söz konusu kahvaltı olduğunda, olasılıklar sınırsızdır.

Peki, sizin tercihiniz ne? Geleneksel kahvaltıları mı tercih edersiniz yoksa daha farklı ve sağlıklı önerilerle, yeni tarifler de keşfetmek ister misiniz? Gelin, Kikkoman size biraz ilham versin!

Renkli kahvaltı seçenekleri

Kahvaltı, günümüzün hızlı temposunda bazıları için önemini yitirmiş de olsa, seçenek çeşitliliği bir hayli arttı. Bunda dünya mutfaklarının daha çok kişi tarafından tanınmasının, kafelerde sunulan zengin brunch seçeneklerinin ve yemek trendlerinin de payı büyük. Hal böyle olunca, şu soru kaçınılmaz: Kahvaltı yaparken, neden bildik seçeneklerle yetinelim? Seçimimiz ister geleneksel bir menüden ya da daha kişiselleştirilmiş tariflerden yana olsun, önemli olan onu ilgi çekici kılmak.

Kendi sınırlarının ötesine bakan, keşfedilmeyi bekleyen sonsuz lezzetler dünyasıyla karşılaşır. Mesela Brezilya'da güne kek ve meyve ile başlamak popülerken, Fransa'da kruvasanları café au lait'e batırmak bir gelenek. İngiltere'de, pastırma, sosis, fasulye ve kızarmış yumurtalar hüküm sürerken, Kosta Rika'da günün ilk öğünü için pirinç ve fasulye karıştırılarak tüketiliyor. Japonya'da ise en sevilen kahvaltılar, miso çorbası, pirinç, turşu sebzeler, çiğ yumurta (ya da yumurta ile pişmiş yemekler) ve ızgara balık içeriyor. Tabii ki tahmin edebileceğiniz gibi, soya sosu da bu deneyimi zenginleştirmede önemli rol bir rol oynuyor . Şimdiden acıktınız mı? Cevabınız evetse, işte alışılmışın dışında, lezzetli mi lezzetli kahvaltı önerileri:

Canınız süper gıda olarak kabul edilen kakao ve ahududu ile şöyle tatlı bir şeyler mi çekiyor?  O zaman karşı koyayamayacağınız bir pirinç tatlısı öneriyoruz: Ahududu soslu çikolatalı pirinç pudingi.

Vegan bir kahvaltı seçeneği olarak çırpılmış yumurtayı tofu ile değiştirmeye ne dersiniz? Bu çıtır çıtır, leziz tostu yemeye doyamayacaksınız: Ekmek üzerinde çırpılmış vegan tofu

Aceleniz varsa ve koşturuyorsanız, bu Uzak Doğu kahvaltısını deneyin: Mantar dolgulu sebzeli Bao ekmeği.

Kusursuz bir pazar brunch'ı için mozzarella ve jambonla yapılmış tuzlu pankekler: Burrata ve prosciutto peynirleri ile Dutch Baby pankekleri.

Güne enerjik başlayın

Birçok beslenme uzmanına göre kahvaltı günün en önemli öğünü. Tarihsel olarak bakarsak bunun sebebini kolayca anlayabiliriz. Çünkü fiziksel çaba içeren işler sabahları yüksek miktarda enerji gerektiriyordu. Kahvaltının önemi bugüne geldiğimizde de değişmiyor. Doyurucu bir ilk öğün, yoğun bir iş günü için ihtiyacınız olan temel besin maddelerini sağlarken, performansınızı ve konsantrasyonunuzu artırıyor. Metabolizmanın en aktif olduğu zamanların sabah 6 ile 9 arasında olduğunu düşünürsek, uzmanların neden bu zaman aralığında yüksek kaliteli bir kahvaltı tavsiye ettiğine şaşmamak gerek.

“İyi kahvaltı” nasıl olur?

Eğer sağlıklı ve zengin içeriklerle beslenmek istiyorsanız, günün ilk öğünü bu amacınızı çabasız ve keyifli bir şekilde gerçekleştirmeniz için size şahane bir fırsat sunuyor. 

Örneğin, tam buğday ekmeği hem sizi uzun süre tok tutar hem de beyaz unla yapılmış ekmeklere göre çok daha besleyicidir. Yoğurt, yumurta, krem peynir ve keçi peyniri de düşük yağlı ve protein bakımından zengin oldukları için yararlıdır. Şöyle bol mantarlı, beyaz peynirli ve lahanalı bir omlete ne dersiniz? Tabii ki lezzetinin sırrı, Kikkoman Soya Sosu’nda.

Müsli ve yulaf lapası sevenler de bu tercihlerinden bolca fayda sağlayabilirler. Hem yulaf gevreği hem de taze meyveler önemli mineraller ve vitaminler içeriyor. Tuzsuz fındık ve tahıllar harika birer sağlıklı yağ kaynağı. Psyllium ve keten tohumları ise ihtiyacınız olan günlük lifi sağlıyor. Darı, yaban mersini, goji berry ve kakao gibi süper gıdaları da unutmamak gerek. İşte sizi hem doyuracak hem de size keyif verecek lezzetli bir kahvaltı tarifi: Hindistancevizi sütlü ve muzlu yulaf yapası.  Çay ve kahve aşıkları için kısa bir not: Güne bir bardak ılık suyla başlayın, çayınızın ya da kahvenizin tadını ondan sonra çıkarın. 

Günlük hayatta sağlıklı bir kahvaltı için ipuçları

İdeal kahvaltı, besleyici olduğu kadar lezzetli de olmalı. Tabii günlük hayatınıza uyacak kadar da kolay hazırlanabilmeli. En sevdiğiniz tarifleri toplayıp kendi ‘kahvaltı tarifleri kitabınızı' oluşturmaya ne dersiniz? Böylece haftayı  planlayabilir, daha önce alışveriş yapabilir ve sabah kalktığınızda alelacele sağlıksız bir şeyler atıştırmak ya da tatlı reyonuna koşmak yerine daha dengeli bir kahvaltı yapabilirsiniz. Nerede olursanız olun, kahvaltıya hak ettiği zamanı ayırın. Ne kadar yavaş yerseniz, o kadar tok hissedeceksiniz. Üstelik, daha çok keyif alacak ve güne rahatlamış bir şekilde başlayacaksınız.

Pakette satılan hazır müsliler genelde yüksek şeker içerdiğinden, kendi müslinizi kendiniz hazırlayabilirsiniz. Tat vermek için bal, akçaağacı şurubu ya da kuru meyve kullanabilirsiniz. Tam buğdaylı crumble da çıtır çıtır, lezzetli bir seçebek! 

Size leziz mi leziz kahvaltılar ve tüm bu tarifleri denediğiniz enerjik günler diliyoruz!

Lezzeti kaçırma!

Kaydol ve düzenli olarak yeni lezzetler keşfet!
Hata: Gerekli bilgilerin hepsi girilmemiştir.

Teklifler ve ürün bilgileri hakkındaki son gelişmelerden e-posta üzerinden bilgilendirilmek istiyorum. İstediğin zaman ücretsiz olarak üyelikten çık.