Deniz mahsullerinin olağanüstü dünyası
17. Temmuz 2024

Bugün hem gurmelerin hem de deniz severlerin damak tadına hitap eden bir lezzeti inceliyoruz: kabuklu deniz ürünleri. Başka hiçbir şeye benzemeyen lezzetleriyle denizlerin dibinden gelen, her yerde çok sevilen, sundukları lezzetle apayrı bir yere sahip ürünler. İster deneyimli bir kabuklu deniz ürünleri uzmanı olun ister deniz ürünlerine olan sevginizi yeni yeni fark ediyor keşfediyor olun, bu yazımızda ilginç bilgiler ve yeni ilham kaynakları bulacaksınız!
Tüm Avrupa’da popüler olan midye, eşsiz lezzeti ve yumuşak etiyle bilinmekte. İspanya'da Galiçya usulüyle geleneksel olarak hazırlanan midyeler, bir tutam kırmızı biberle pişirilir ve limon dilimleri ile servis edilir. İtalya ise, istiridye ve midyenin makarnaya ayrı bir lezzet kattığı Spagetti alle Vonole gibi yemeklerle mutfaktaki hünerini sergilemekte. Fransızlar, beyaz şarap ve sarımsaklı tereyağı içinde buharda pişirilen bir midye yemeği olan Moules Marinières ile sanatlarını konuşturuyorlar ve yemeğin suyuna çıtır ekmeklerini bandırmayı ihmal etmiyorlar.
Scallop denilen deniz tarağı türü, etinin tatlı oluşuyla birçok Avrupa ülkesinde yoğun rağbet görmekte. Eğer Galiçya’ya giderseniz deniz taraklarının sarımsak, limon ve beyaz şarapla hazırlanan aromatik bir karışımın içinde pişirildiği bir yemek olan Vieiras a la Gallega’yı tadabilirsiniz. İngiltere’de ise deniz taraklarının tariflerde “black pudding” (kan salamı) ile beraber kullanıldığını ve apayrı kombinasyonlar yaratıldığını görebilirsiniz. Unutulmaması gereken bir başka lezzet de Fransızların Coquilles Saint-Jacques isimli yemekleridir. Bu yemekte deniz tarakları kremsi bir sosun içerisinde pişirilir ve galeta unuyla kaplanır.
Tuzlu tatları ve kadifemsi dokularıyla İstiridyeler yüzyıllardır Avrupa’da tüketilmekteler. İrlandalılar için Galway’den çıkan semiz ve lezzetli istiridyeleri bir iftihar kaynağı. Hollanda mutfağında istiridyeler, buz üzerinde şampanya sirkesi ve biraz arpacık soğanı ile servis edilen Oesters en Champagne gibi yemeklerde görülebilir. Fransızlar ise istiridyelerinin çeşitliliğiyle gurur duyarlar; Normandiya bölgesi özellikle limon sıkılarak tadına varılan Belon istiridyeleriyle ünlüdür.
Uzun ve ince kabuklarıyla sülünezler, deniz ürünleri dünyasındaki bir başka gizli mücevherdir. İspanya'da ızgarada pişirilen sülünezler zeytinyağı, sarımsak ve maydanozla beraber hem tadı hem de görüntüsüyle etkileyen bir yemekte kullanılır.
Kikkoman olarak yumuşakçaların harika dünyasının ne kadar ilgi çekici olabileceğini anlıyoruz. Tam da bu sebepten ötürü yepyeni, heyecan verici ve denemeye kesinlikle değecek tariflerle karşınızdayız. Kikkoman soya sosunda marine edilen midyeler de var bu tariflerin arasında umamiyi hissettiren deniz tarakları da. Haydi yavaştan Avrupa kıyılarına doğru geçelim.