Açık ve koyu soya sosu arasındaki farklar

21. Ağustos 2025

Soya sosu uzmanı nasıl olunur?

Soya sosu sadece Asya mutfağının vazgeçilmezi değil, aynı zamanda Avrupa yemeklerini tatlandırmak için de harika bir seçenek. Çok yönlülüğü ve eşsiz umami aroması, popülerliğinin en önemli sebebi. Ancak soya sosları dünyasında dolaşıp bir seçim yapmak biraz zor olabilir. Japon mu Çin mi, açık renkli mi koyu renkli mi, doğal süreçlerle mi mayalanmış…  Farklı soya sosları arasındaki farkları keşfetmeye hazır olun!

Not düşelim: Kikkoman Soy Sauce ne açık ne de koyudur. Wok tavalardan marinasyonlara, soslardan salata soslarına kadar, farklı tariflerde her iki tür yerine de kullanılabilir.  Çoğu durumda, mutfağınızda ihtiyacınız olan tek soya sosu budur. Oldukça pratik, ne dersiniz?

Üretimin, soya sosunun tadı ve kalitesi üzerindeki etkisi

Shoyu, fermente soya fasulyesi, buğday, tuz ve sudan yapılan Japon tarzı soya soslarının genel adıdır. Kikkoman Doğal Olarak Fermente Soya Sosu geleneksel Japon soya sosu çeşitlerinden biridir. Karmaşık bir mayalama süreciyle üretilir. Aylarca süren fermentasyon, ona zengin kırmızımsı-kahverengi rengini ve benzersiz lezzetini verir. Meyveden vanilyaya, kahveden viskiye kadar, 300'den fazla farklı lezzete sahiptir. 

Çin soya sosları, açık ya da koyu olsun, shoyu'dan oldukça farklıdır. Genellikle kısa sürede üretilirler ve sıklıkla katkı maddeleri içerirler. Kikkoman Soy Sauce ise köklü bir tarife göre sadece dört malzeme kullanılarak yapılır.

Diğer önemli bir fark: Kikkoman Naturally Brewed Soy Sauce üretimi birkaç ay sürerken, mayalanmamış soya sosları sadece birkaç haftada hazır olur. Mayalanmamış soya sosları, soya proteinini parçalamak için faydalı mikro-organizmalar kullanmak yerine (doğal mayalama sürecinde olduğu gibi) hidroklorik asitten faydalanır. 

Açık ve koyu soya sosu

Açık renkli soya sosu genellikle wok tavada,  çorbalarda ve salata soslarında kullanılır. Kikkoman Soy Sauce bunun için idealdir.

Koyu soya sosu genellikle yemeklere renk katmak ve doyurucu güveçler ile et yemeklerini tatlandırmak için kullanılır. Ayrıca ızgara ya da haşlama yemekleri için partlatıcı sos  (glaze) olarak ve soslara derinlik katmak için de harikadır. Kikkoman Soy Sauce bu açıdan da ideal tercihtir.

Biraz daha tatlı bir lezzet tercih ediyorsanız, Kikkoman Sauce for Rice'ı deneyin. Bu ürün,  birçok katkı maddesi OLMADAN, aradığınız tatlılığı sunuyor.  Çin soya sosları ise sıklıkla koyu görünümlerini sağlamak için karamel boyası içerir. Genel olarak, mayalanmamış soya sosları renk, tat ve aroma vermek için mısır şurubu, boyalar ve lezzet güçlendiricilerden yararlanır. Bunlar tam olarak Kikkoman'ın kullanmaktan kaçındığı malzemeler.

İster açık ister koyu olsun, eğer bir soya sosu yapay katkı maddelerle hızlı bir şekilde üretilirse, lezzet derinliğinden yoksun kalır. Kikkoman'ın zengin lezzeti ise doğal mayalama süreciyle zaman içinde gelişir.

Diğer soya sosu türleri

Bazı tariflerde tamari terimine rastlamış olabilirsiniz. Kikkoman ayrıca tamari tarzı bir soya sosu da sunuyor:  Kikkoman Gluten free Soy Sauce. Doğal süreçlerle mayalanmış olan ama buğday içermeyen bir seçenek. Tuzu azaltılmış bir versiyon ya da sushi ve sashimi için ekstra yumuşak bir alternatif arıyorsanız, bu seçeneklerden de yararlanabilirsiniz.

Kaliteyi tanımak

Soya sosunun etiketi, size temel bilgileri bir bakışta söyler:

  • Malzeme listesi ne kadar kısa olursa, kalite o kadar iyidir.
  • "Doğal  bir şekilde  mayalanmış" terimi üretim sürecini ve fermentasyon süresini belirtir.
  • İyi bir soya sosunun katkı maddesine, lezzet güçlendiriciye ya da koruyucuya ihtiyacı yoktur.

Sonuç

Doğal süreçlerle mayalanmış Japon soya sosu, yemeklerin aromasını bastırmadan lezzetini artırır. Aynı zamanda tuz yerine harika bir alternatif sunar.  Birkaç damla fazla bile ekleseniz, yemeğinizin lezzeti kötü etkilenmez. Ama diğer soya soslarında çok daha dikkatli olmanız gerekir.

Soya sosunun kalitesi ne kadar yüksek olursa, pişirme, masada lezzetlendirme  ya da sos olarak kullanım için (örneğin, sushi ile) o kadar uygun olur. Yukarıda da belirttiğimiz gibi, Kikkoman Soy Sauce açık ya da koyu çeşitlerin yerine kullanılabilir. Bu da onu farklı türde yemekler için de kullanışlı kılar. 

Hiçbir şeyi kaçırma!

Heyecan verici bilgiler, lezzetli tarifler ve eğlenceli yarışmalar

Hata: Gerekli bilgilerin hepsi girilmemiştir.

Teklifler ve ürün bilgileri hakkındaki son gelişmelerden e-posta üzerinden bilgilendirilmek istiyorum. İstediğin zaman ücretsiz olarak üyelikten çık.

Heyecan verici bilgilerden, lezzetli tariflerden ve eğlenceli yarışmalardan haberdar olmak ister misiniz?

Bültenimize abone olun