Baklagiller: Mutfağınızdaki super güç
23. Februar 2024
Rengârenk, sağlıklı, leziz
Sıkıcı olmaktan çok uzak!
Çiğ, pişirilmiş, un yapılmış veya makarnaya dönüştürülmüş olsun baklagiller birçok kültürün vazgeçilmez yemeği olmakla birlikte vejetaryen ve vegan yemeklerinin temel malzemesidir. Tencere yemeklerinde, salatalarda sürmelik soslarda, körilerde ve daha fazlasında kullanılırlar! Bu süper yiyeceklerde gizli harikaları ve bunları mutfağınızda nasıl kullanabileceğinizi göstereceğiz.
Tüm dünyadan gelen çeşitlilik
Baklagillerin anavatanı neresi? Kökenleri Akdeniz, Ortadoğu, Güney Amerika ve Asya dâhil olmak üzere dünyanın dört bir yanına dayanıyor. Aslında baklagiller insanların tarımını yaptığı ilk bitkiler arasında! Birbirinden farklı lezzet deneyimi sunan birçok baklagil çeşidi vardır. Yeşil ve sarı bezelyeler; börülce; beyaz ve siyah fasulye; Meksika fasulyesi; kahverengi, yeşil, kırmızı veya siyah mercimek gibi çeşitleri bulunmaktadır. Nohutların başka çeşidi olmasa da sade oldukları kadar çok yönlü olmalarıyla öne çıkıyorlar. Tabii, favori baklagilimizi unutamayız: Soya fasulyesi. Hint dal yemeğinde çok kullanılan maş fasulyesi var bir de.
İlginç bilgi: Botanik olarak yer fıstığı da bir baklagildir!
Baklagillerle sağlıklı ve vejetaryen
Baklagilleri süper yemek yapan şey ne? Bitkisel protein açışından zengin oldukları için vejetaryen ve vegan yemeklerde hayvansal protein yerine kullanılabilirler. Ayrıca lif, vitaminler (özellikle B vitamini), demir ve magnezyum gibi mineraller açısından da zengindirler. Düşük yağ içerirler. Bu sayede sağlıklı ve doyurucu bir öğün için ideallerdir çünkü aynı zamanda bol miktarda kompleks karbonhidrat içerler. Dengeli beslenme için vazgeçilmezdirler!
Baklagillerin hem tuzlu hem de tatlı yemekler için önemli ve çok yönlü bir alternatif sunmasının arkasında iyi bir neden vardır. Örneğin siyah fasulye, nem sağlaması ve protein kaynağı olması nedeniyle brownie’lerde kullanılmak için sağlıklı bir alternatiftir. Nohutlar da tatlı yemeklerde kullanılabilir: nohutun haşlanma suyu hamur işlerinde yumurta yerine kullanılabilir. Mercimekse genellikle Bolonez sosunda veya vejetaryen burgerlerde et yerine kullanılır. Alternatif olarak, tofu ve fermente soya fasulyesi gibi soya ürünleri Kikkoman Soya sosumuzda marine etmek için mükemmeldir. Baklagillerin bu kadar çok yönlü olduğunu kim düşünebilirdi ki?
Karnınız acıktı mı?
İşte baklagilleri yemeklerinizde nasıl kullanacağınıza dair size ilham verebilecek bazı fikirler:
Evde humus yapmak hem kolay hem de daha ucuz ve çok daha lezzetli! Sarımsak, tahin ve limonla nohutu püre hâline getirin, olsun bitsin! Hele bir tutam Kikkoman Soya Sosu eklerseniz herkes humus tarifiniz için sıraya girer! Chilli con carne herkesin bildiği bir başka yemek. Kıymalı, baharatlı ve domates soslu fasulye. Aramızdaki vejetaryenler için aynı enfeslikte vejetaryen hâli chilli sin carne de mevcut! Bezelyeli bir klasik olan bir çorba da sağlıklı olduğu kadar hızlı da hazırlanır.Baharatlı yemekleri seviyorsanız, mung dal olarak da bilinen maş fasulyeli Hint körisini mutlaka denemelisiniz. Daha bitmedi. Falafelin baklagillerden yapıldığını biliyor muydunuz? Püre hâline getirilmiş nohut, bu leziz, kızarmış topların ana malzemesidir.
Gördüğünüz gibi, baklagillerle mutfakta yapabileceklerinizin sınırı yok. Düşününce bile ağzınız sulanıyorsa neden baklagil tariflerimize bir göz atıp ne düşündüğünüzü bize söylemiyorsunuz? Biraz soya sosu her şeyi daha da lezzetlendirir!