Yeni wok tarifleri ile iştahınız açılsın
01. Haziran 2023
Wok ile harikalar yaratın. Wok tariflerini neden bu kadar çok seviyoruz?
Wok ile pişirmenin temeli nedir? Yüksek sıcaklık! Yiyecekleri hemen kavurur ve doğal özlerini korur. Başka ne önemli? Zaman! Sebzelerin rengini ve körpeliğini koruması, etin güzelce kızarıp kurumaması için iki ila beş dakika pişirmek kesinlikle yeterli. Bu iki kurala uyar ve yemeği beklemeden servis ederseniz, wok farkını hissedersiniz. ‘Wok hei’ ya da wok’un nefesi denen yüksek ateşte hızlı pişirme tekniği, yiyeceklerin canlı ve taze kalmasını sağlarken hafif bir kavurma kokusu veriyor. Bunların hepsi sıcak wok’tan gelen yoğun ve isli tatlar sayesinde mümkün oluyor. Servis aşamasında en sevdiğiniz baharat ile tatlandırmak, ahenkli bir wok ziyafetini garantiliyor.
Eğlenmek şeflerin de hakkı! Wok tariflerimizle denemeler yapın
Yemeğinizin lezzetini, tadını ve aromasını artırabilecek mükemmel kombinasyonları denediniz mi? Wok tariflerimizden ilham alma zamanı geldi. Kolay pişirme talimatlarına uyduğunuzda bu tarifler favorileriniz hâline gelecek. Siz de istediğiniz zaman sofranızda sunabileceksiniz.
Wok, inanılmaz kullanışlı bir pişirme tekniğidir. En iyi kombinasyonlara göz atın ve wok tariflerinizi renklendirmenin sayısız yolunu keşfedin. Et, tavuk, balık ya da sebze mi istiyorsunuz? Hangisini seçerseniz seçin wok tavada hepsi ahenkle buluşacak.
Hafif yemekler cenneti: wok’ta deniz mahsulleri ve sebzeler
Sağlıklı seçimler yaparken lezzetten ödün vermek istemiyorsanız deniz mahsullerini ve sebzeleri mutfağınıza davet edin. Wok tekniğinin hızı sayesinde çıtır çıtır yiyecekler beş dakika gibi kısa bir sürede ortaya çıkarken malzemeler de renk ve dokularını korur. Lezzetli görünüyor değil mi? Peki ilk olarak hangi tarifi deneyeceksiniz?
En iyi et seçenekleriyle tanışın: et, kızarmış et, wok’ta kızarmış et
Aceleniz var ama evde en sevdiğiniz restoranlardaki gibi bir yemek yapmak mı istiyorsunuz? Wok, pratik, hızlı ve taze bir pişirme tekniği sunuyor. Lezzetli, yumuşacık ve iyice kızarmış bir et için sadece bir wok tavaya, biraz yağa ve iyi baharatlara ihtiyacınız var.
Wok’ta patlıcanlı ve kajulu tavuk
Nasıl başlanır? Birinci adım: Malzemelerinizi seçin
Yemek yapmak aslında çok kolaydır ama bazıları bunu karmaşık hâle getirmekte ısrar ediyor. Kolayca yeni tatlar yaratma keyfini geri getirmek istiyoruz. ‘Sadelik en yüksek gelişmişlik düzeyidir’ – bu ünlü söz wok tarifleri için de geçerli. Öyleyse buzdolabınızda neler olduğuna göz atın ve büyüleyici tatlar yaratın.
Etli bir tarif mi istiyorsunuz?
Biftek, bonfile veya tavuk göğsü gibi yumuşak kısımları tercih edin. Bu tür etler ince parçalar hâlinde kesildiğinde hızla ve mükemmel bir görünümle kızarırlar. Etin büyük veya sert parçalarını kullanmayın.
Deniz mahsullü bir tarif mi istiyorsunuz?
Karides, deniz mahsulleri, morina veya pisi balığı gibi sert dokulu balıklar wok için uygundur. Dil balığı veya çipura gibi hassas balıklardan kaçının zira wok’ta pişerken dağılabilirler.
Peki ya sebzelere ne dersiniz?
Sevdiğiniz her şeyi ekleyebilirsiniz. Hemen tüm sebzeler bu pişirme tekniğine uygundur; özellikle ince, lokmalık parçalar hâlinde kestiğiniz zaman. Wok’ta pişirme tekniği sayesinde, sıcak yağa atıldığında hemen aromalı ve lezzetli bir doku kazanırlar.
Nasıl başlanır? İkinci adım: Yemeğinizi pişirmeye başlayın
Wok’u, tercih ettiğiniz bir yağı (yüksek ısıya dayanıklı olduğundan emin olun) ve geniş, köşeli bir spatulayı hazır bulundurun. Seçtiğiniz malzemeleri küçük, birbirine benzer şekilde kesin böylece daha hızlı ve eşit şekilde kızarırlar. Sıcak yağın içine atın ve sadece birkaç dakika içinde mükemmel doku, aroma ve lezzetin tadını çıkarın.
Nasıl başlanır? Üçüncü adım: Wok’unuza tat katın
Wok tariflerinde mükemmel dengeyi elde etmek son derece kolaydır. Servisten kısa bir süre önce eklenen 3-4 baharatın basit kombinasyonu çok önemlidir: Kikkoman soya sosu, Kikkoman kavrulmuş susam yağı ve 1 ya da 2 temel baharat. Bu kombinasyon, gerçek bir lezzet patlaması yaratacaktır. Üstelik şeker, tuz veya egzotik, bulunması zor baharatlar aramanıza gerek yok. Öyleyse, Wok’a en iyi tatları verecek ürünlerle tanışalım.
Kikkoman Kavrulmuş Susam Yağı ile harika bir aroma
Açıl susam açıl! Efsanevi lezzetin kapılarını aralayın. Kehribar renkli yağ, aromasıyla wok tariflerinize değer katacak. %100 saf kavrulmuş susamdan üretilen bu yağ, pişirildikten sonra wok tariflerine fındıksı bir aroma katar. Ayrıca her yemeği Asya havası dokunuşlarıyla zenginleştirebilir.
Kikkoman Doğal Fermente Soya Sosu ile Wok’a hayat ver
Zengin umami tadıyla wok tariflerinize lezzet katın. Kikkoman soya sosu lezzeti artırır ve yemeklere harika bir aroma verir. Umami etkisi farklı tatları birleştirebilir ve basit malzemeleri harika bir lezzete dönüştürebilir. Klasik Kikkoman soya soslarını veya Kikkoman az tuzlu, glutensiz, organik soya sosu gibi seçenekleri tercih edebilirsiniz.
Onlar ermiş muradına… Bir aşk ve lezzet hikâyesi
Soya sosu ile misket limonu, limon veya portakal buluştuğunda ferah bir narenciye tadı ortaya çıkar. Çok sade, çok kolay, çok lezzetli. Daha baharatlı bir şeyler mi arıyorsunuz? Ponzu limon, karabiber sosu veya istiridye sosunu deneyebilirsiniz.
Son
Gördüğünüz gibi wok tarifleri bu kadar kolay. Tercihlerinize ve elinizdeki malzemelere göre denemeler yapın. Daha fazla ilham mı arıyorsunuz? Gelin sıcak wok seçenekleri deryasına dalalım ve bir ısırıkta gerçek aşkı bulalım.