Çin yemekleri nasil yapilabilir?

26. Januar 2024

Çin Yeni Yılı çok özeldir. Her yılın başlangıcı o yılın ilk yeni ayına bakılarak belirlenir ve harikulade seremonilerle tam on beş gün boyunca kutlanır. Birlikte yiyip içmenin bu kutlamaların vazgeçilmez bir parçası olduğunu söylemeye gerek bile yok.

Bu kutlamalarda yenen birçok yemeğin sembolik anlamları bulunmaktadır. Örneğin balık ve karides şans ve başarıyı; jiaozi, kou rou ve Çin böreği zenginliği; köfteler ve tatlı pirinç topları aile birliğini; erişteyse uzun yaşamı temsil eder. Çin Yeni Yılı yemekleri çok iyi bir ilham kaynağı olabilir çünkü Çin mutfağında yeni yılla sınırlı kalmayan bir çeşitlilik mevcuttur.

Klasik Çin Yemekleri Nelerdir?

Tek bir Çin mutfağı olduğunu söyleyemesek de birtakım temel pişirme tekniklerinden bahsedebiliriz. Coğrafi ve iklimsel farklılıkların etkisiyle Çin yemekleri ve pişirme teknikleri ülkenin kendisi kadar geniştir. Dört bölgesel pişirme tekniğini size tanıtmak isteriz:

Şantung

Ülkenin kuzeydoğusundan popüler Şantung mutfağı kızartılmış ve ağır ateşte pişirilmiş birçok yemek ve çorbayı bünyesinde barındırır. Şantung Sarı Nehir’in kıyısında bulunduğundan dolayı balık, midye ve deniz kulağı gibi deniz ürünleri mutfağın vazgeçilmezleri arasındadır. Bölge aynı zamanda tahıl ürünleri, sarımsak, soğan, patlıcan ve Çin lahanası gibi tarım ürünleriyle de ünlüdür. Lu mutfağı olarak da anılan Şantung mutfağı, imparatorluk döneminin saray mutfağı olarak kabul edilir.

Siçuan

Dönence altı iklim ve bereketli topraklar birleşerek yıl boyu tarım yapmak için elverişli koşullar oluşturuyor. Bu sayede pirinç, mısır, soya ve çay yetiştiriciliği yapılıyor. Şiçuan biberiyle ünlü bölgede zencefil, sarımsak ve acı biber de epey kullanılan baharatlar. Yemekler ağız yakabilir, aman dikkat! Sebze turşularının yanı sıra Siçuan ülkenin diğer bölgelerine oranla daha fazla et tüketiyor.

Guangdong

Guangdong’un Kanton mutfağı; hoisin, istiridye sosu, tatlı ekşi sos veya erik sosu gibi hafif soslarıyla ünlüdür. Baharatlar ölçülü kullanılır ve hazırlık teknikleri genellikle abartıdan uzaktır. Pişirme yöntemleri Çin’in birçok bölgesinden etkilendiği için fazlasıyla çeşitlidir. Patates, soya fasulyesi ve taze soğan gibi bölgede yetiştirilen ürünlerle birlikte çeşitli et türleri ve bölgenin okyanus kıyısında olması sebebiyle balık, tava yemeklerinde yerini bulur.

Bu mutfak geleneğinde Avrupa’da pek kullanılmayan et türleri de kullanılır.

Huaiyang

Doğu Çin’in Sarıdeniz kıyısında bulunun Jiangsu, Huaiyang mutfağının merkezidir. Hafif çorbalar; sebze ve karidesle servis edilen kızarmış pirinç mutfağın vazgeçilmezlerindendir. Huaiyang mutfağı ferah yemekleri ve hafif tatlı lezzetleriyle bilinir. Balık, kümes hayvanları, ıspanak ve bambu kökleri de popülerdir. Shi zi tou (yengeç etli köfte) ve glutenli pirinç dolgulu lotus kökü mutfağın klasik yemekleri arasındadır.

Bilmeniz Gereken Çin Klasikleri

Birçok ülkenin mutfağında diğer ülkelerde iyi bilinen veya popüler olan yemekler vardır. Çin mutfağı denildiğinde pek çok kişinin aklına özellikle jiaozi, içi leziz Çin mantısı, kıymalı ve Siçuan biberli mapo tofu ve buharda pişirilen, enfes dim sum gelir. Pekin ördeği ve Pekin çorbası da pekâlâ klasikler arasındadır.

Çin Mutfağında Çok Kullanılan Malzemeler

Kullanılan malzemeler de lezzetler kadar çeşitli olduğundan dolayı bütün malzemeleri listelemek imkânsız. Ancak Çin mutfağı hayranları için aşağıdaki malzemeler vazgeçilmezdir.

Basmati Pirinci

Bu beyaz, uzun ve ince taneli pirinç Himalayalar’ın eteklerinde yetiştirilir. Özellikle sevilen bu pirinç, ayırt edici aromasıyla favori pirinçlerdendir. Basmati’nin “mis kokulu” anlamına gelmesine şaşırmamak gerek.

Mien Eriştesi

Çin eriştesinin dünyadaki en eski erişte türü olduğu söylenir. Birçok Asya yemeğinin temel malzemesi olan mien eriştesi de dâhildir. Bu çok yönlü buğday eriştesi, çorba ve tava yemeklerinde kullanmak için idealdir.

Soya Sosu

Soya sosu, Asya mutfağında hem pişirmek hem de yemeklere lezzet katmak için en önemli çeşnidir. Kikkoman soya sosumuzu yapmak için gerekli malzemeler yalnızca su, soya fasulyesi, buğday ve tuz. Kuvvetli aroması her yemeğe belirgin tat verir.

Siçuan Biberi

Dört nehrin toprağı Siçuan'ın meşhur baharatı aslında bir narenciye bitkisinin çiçek tomurcuklarıdır. Tohum kapsülleri karabiber taneleri gibi kullanılarak aromatik, dili gıdıklayan bir baharat elde edilir.

Shaoxing Şarabı

Lezzet açısından Shaoxing şarabı biraz şeri şarabını andırır. Genellikle kışın aperitif olarak sıcak içilir. Ayrıca, Çin mutfağında popüler bir çeşni olmakla birlikte marine etmek için de uygundur.

Yeni Başlayanlar için Çin Yemek Tarifleri

Asya mutfağını seviyor ancak ayrıntılı yemekler için zamanınız yoksa veya denemekten çekiniyorsanız şanslısınız! Pek çok leziz Çin tarifini pişirmek hızlı ve basittir. İşte sizin için birkaç fikir!

Çin Yemeklerini Yorumlamak

Çin mutfağının klasik yemekleri oldukça lezzetlidir. Ancak tabağınıza yeni yorumlarla biraz çeşitlilik katmaya ne dersiniz? Önerilerimizden ilham alın veya kendi yaratıcılığınızı konuşturun.Afiyet olsun!

Lezzeti kaçırma!

Kaydol ve düzenli olarak yeni lezzetler keşfet!
Hata: Gerekli bilgilerin hepsi girilmemiştir.

Teklifler ve ürün bilgileri hakkındaki son gelişmelerden e-posta üzerinden bilgilendirilmek istiyorum. İstediğin zaman ücretsiz olarak üyelikten çık.