Taze malzemeler için taze fikirler

19. April 2023

Yeşillikler sizin için sadece yemeklerin yanına konulan bir meze mi? O halde hazır olun, bu düşünceniz birazdan değişecek. Emin olun ki yeşillikler birkaç yeşil yapraktan ibaret değil. Size sırf Avrupa’da 18’ten fazla yeşillik çeşidi olduğunu söylesek ne dersiniz? Bu otlar iki gruba ayrılıyorlar: marul tarzı büyük yapraklı olanlar (ör. aysberg veya roman marulu) ve hindiba tarzı olanlar (ör. endivyen ve polorosso).

Eğer sizin tercihiniz roka veya kuzu marulundan yanaysa, bu türler semizotu gibi bazı geleneksel otlarla beraber ayrı bir kategorideler. İşin ilginci, bu yeşillikler birçok kez aslında bizim arka bahçelerimizde kendiliğinden yetişiyorlar ve bizim onları keşfetmemizi bekliyorlar.

İçi de dışı da güzel

Bir kere salatalar hiçbir zaman sıkıcı olamıyorlar. Çünkü yılın her döneminde salata yapabileceğiniz farklı yeşillik türleri mevcut oluyor. Bu gerçekten harika bir şey çünkü bu yeşillikler sadece salatanıza renk katmıyor. Çoğu yeşillik %95 oranında sudan oluşuyor ve neredeyse hiç kalori barındırmıyor. Bu da şu demek: çok yeşillik yemek diye bir şey yok!

Tabii ki bu yeşilliklerin içerikleri sadece sudan ibaret değil. Örneğin A, B ve vitaminleri ve kalsiyum, magnezyum ve potasyum gibi mineraller yeşilliklerde bol miktarda mevcut. Dahası içerdikleri zengin lif oranı ile sindirime de yardımcı oluyorlar. Ayrıca acı yeşillik türlerinde polifenoller, karotenoidler ve flavonoidler gibi çeşitli faydalı bileşenler de bulunur.
İşte gençliğin formülü!

Fit ve sağlıklı kalmanın anahtarı

Salatalar ile ilgili en güzel şeylerden biri de ekleyeceğiniz malzemeler ile salataları hem daha lezzetli hem de saha sağlıklı yapabiliyor olabilmeniz. Örneğin susam, yer fıstığı veya kabak çekirdeği ekleyerek hem salataya daha çıtır bir doku verebilir hem de sağlıklı yağ asitleri ve mineraller ekleyebilirsiniz. Eğer salatayı bizzat öğünün kendisi olarak tüketmeyi düşünüyorsanız bu sefer de ekleyeceğiniz malzemeler ile salatayı doyurucu bir ana öğüne dönüştürebilirsiniz. Mesela kavrulmuş mantar, elma ve roka üçlüsüne ne dersiniz? Peki güneşte olgunlaşmış kan portakalı ve çıtır kereviz sapına fesleğenli pesto sosunun eşlik ettiği bir kombinasyon nasıl olur?

Başka bir leziz seçenek ise hindiba ve radika gibi acı marullarla tatlı havuç ve salatalıkları birbirine karıştırmak. Mayhoş nar taneleri ile beraber bu kombinasyon favori salatanız olmak için yeterince kalifiye. Kale bitkisi gibi popüler malzemeler de şüphesiz salatalarınızda her zaman kendine yer bulabilir. Karabiber ve salatalık kale bitkisine çok yakışacaktır. Bunlara ek olarak taze doğranmış acı biberler de damaklarda müthiş bir tat bırakacaktır.

Güzel bir salata sosunun sırrı

İyi bir salata sosunun püf noktası kullandığınız yağdır. Çünkü yağların her biri kendilerine has tatlarıyla yemeğinize ayrı bir lezzet katarlar. Zeytin ya da ceviz yağı gibi yağlar baskın bir tada sahipken ay çiçeği yağı veya kanola yağı ise daha nötr bir tada sahiptirler. Damak tadınıza göre hangi salataya hangi yağı yakıştırdığınızı bulmak için birkaç deneme yapmanız gerekebilir. Yağlar ayrıca hem vücudunuzun ihtiyaç duyduğu yağ asitlerini sağlar hem de havuç gibi bazı malzemelerin içindeki vitaminlerin emilimlerini kolaylaştırırlar.

Tabii ki size özel olarak vereceğimiz gizli bir püf noktası daha var: Kikkoman sosları. Kikkoman sosları ile hazırlayacağınız salata sosları salatanızın lezzetini bambaşka bir boyuta çıkaracaktır. Kikkoman Doğal Fermente Soya Sosu ile salatalarınıza umami tadı verebilir ya da Kikkoman Ponzu Sosları ile salatalarınızı taze narenciye notaları ile süsleyebilirsiniz. Eğer ki bu satırları okuduktan sonra içinizde büyüyen bir salata yapma isteği varsa hala doğru yerdesiniz. Birbirinden leziz salata tariflerine erişmek için linke tıklamanız yeterli. Şimdiden afiyet olsun!

Lezzeti kaçırma!

Kaydol ve düzenli olarak yeni lezzetler keşfet!
Hata: Gerekli bilgilerin hepsi girilmemiştir.

Teklifler ve ürün bilgileri hakkındaki son gelişmelerden e-posta üzerinden bilgilendirilmek istiyorum. İstediğin zaman ücretsiz olarak üyelikten çık.