Milföy tariflerimiz her anlamda çok yönlü!
17. Oktober 2024
Filo, katmer, katmer hamuru, yufka - milföy hamurunun birçok adı var
Tarihçilere göre, milföy hamurunun kökenleri Mısır'ın Akdeniz bölgesine dayanır. Fransa’ya da, tereyağlı lezzetlerin kaliteli hamur işlerinin temelini oluşturduğu güney bölgelerden ulaşmıştır. Milföy farklı lezzetler sunan tariflerde de harikalar yaratır. Mesela, Türk mutfağında börek ve benzeri yemeklerde"yufka" olarak kullanılır. Tatlıya düşkün olan İngilizler, onunla muhteşem lezzetler yaratır. Hamur piştikten sonra kabardığı için ona puf böreği derler.
Milföy, tüm dünyada hafifliği ve lezzetiyle tercih ediliyor; “filo hamuru” olarak da adlandırılıyor. Gördüğünüz gibi çok fazla isim alternatifi var. Ama lezzet aynı!
Mayasız, hafif ve kabarık - milföy hamuru nasıl yapılır?
Bu benzersiz lezzetin tadını çıkarmadan önce mutfakta biraz çaba sarf etmeniz gerekiyor! Milföyin temel bileşenleri buğday unu, tuz ve sudur. Asıl iş, yoğurma işleminden sonra asıl iş başlar. Önce hamuru açın. Ardından soğuk tereyağı veya sıvı yağla katmanlayın. Daha sonra hamur "turlama" olarak bilinen bir işlemle tekrar tekrar katlanır ve açılır. Ne kadar çok tur yaparsanız, hamur pişirildiğinde o kadar ince olur. Sonuçta, iyi bir milföy yaklaşık 140 katmandan oluşur! Hamura gösterilen sevgi ve özen sayesinde mayaya gerek kalmaz.
Hızlı ve pratik - SÜPERMARKET dondurucularından mutfağa
Evde milföy hamuru açmak oldukça zaman aldığından, dilerseniz hazir milföy de kullanabilirsiniz. İster taze ister dondurulmuş tercih edin. Birkaç püf noktasına dikkat etmeniz yeterli. Bunlardan biri, hamuru doğru bir şekilde temperlemeniz. Milföy, dolaptan çıkarılmış ve oda sıcaklığına gelmiş olmalı. Dondurulmuş hamurla çalışmadan önce hamurun yavaş yavaş ve tamamen çözülmesine izin vermeniz gerekir. Milföy ancak bu şekilde hafif ve leziz olur!
Hamuru yoğurmayın!
Milföy hamurlarının düzgün şekilde kabarmasını sağlamak için yoğurmaktan kaçının. Daha büyük parçalara ihtiyacınız varsa, her bir parçayı dikkatlice üst üste getirip yavaşça birbirine bastırabilirsiniz. Küçük bir hatırlatma: Hamuru şekillendirirken temiz kenarlar oluşturmak için daima keskin bir bıçak kullanın.
Sıcak fırın eşittir en iyi sonuçlar
Mükemmel bir sonuç elde etmek için milföyü doğru pişirmeniz önemli. Öncelikle, fırın sıcak olmalı! 200 ˚C ile 220 ˚C arası idealdir ve ön ısıtma şarttır. Üst ve alt ısıtma veya fan da aynı oranda idealdir. Siz tarifi takip edin, yeter! Hamurun kabarmasını istiyorsanız, hamuru çatalla delmeyin. Pişirmeden önce üzerine yumurta, süt, şeker veya tereyağı sürebilirsiniz. Vegan bir ürün kullanıyorsanız, üzerine su veya bitkisel süt de sürebilirsiniz.
Leziz milföy önerileri
Canınız şimdiden hafif ve leziz milföy tarifleri mi çekiyor? Karşınızda, milföy hamuruyla yapabileceğiniz yaratıcı öneriler! Sınır yok, hayalgücünüz var!
Tatlı tartlar ve turtalar
- Tuzlu karamelli tart
- Tarte Tatin veya limonlu tart (değişiklik olsun diye farklı bir öneri: tuzlu tart hamuru olmadan)
- Çikolatalı tart
- Elmalı turta
- Balkabağı turtası
Tuzlu kişler ve turtalar:
- Kiş Lorraine
- Sebzeli kiş
- Somonlu kiş
- Soğanlı tart
- Kestaneli and mantarlı turta
Strudel
- Fransız usulü mercimekli strudel
- Elmalı strudel
Wellington üsulü
- Klasik sığır eti Wellington
- Mantar Wellington
- Balık Wellington
Atıştırmalık
- Samosa
- Pizza ruloları
- Parti atıştırmalıkları
- Mini sosisli sandviçler