Balık - vazgeçilmez lezzet

03. August 2023

Balık sever misin? Birbirinden leziz farklı tatlı su balıkları hakkında daha fazla bilgi edin

Nerede yaşarlar ve özellikleri nelerdir?

Balık, çok sağlıklı ve sevilen bir protein kaynağı olarak dünyanın dört bir yanında farklı farklı şekillerde tüketiliyor. Akdeniz ülkelerinin Avrupa’da başı çektiği listede sadece Avrupa’daki kişi başına yıllık balık tüketimi 30 kilogramın üstünde. Balıklar tuzlu su balığı ve tatlı su balığı olarak ayrılmaktadır.

Peki tuzlu su balığı ile tatlısu balığı arasındaki fark nedir?

Tuzlu su balıkları okyanuslarda, genelde derinlerde yaşarlar ve çok fazla ısı değişimine maruz kalmazlar. En çok bilinen tuzlu su balıkları ton ve morina balıklarıdır. Tatlı su balıkları ise tuz içermeyen sularda – nehirler, dereler, göller, göletler ve iç sularda - yaşarlar. Sığ sularda bulunmaları, tuzsuz suda yaşamaları, insan kaynaklı öngörülemeyen müdaheleler veya kirlilik gibi sebeplerden ötürü yaşam şartlarında sürekli değişimler olması muhtemeldir.

Yukarıdaki ve benzer sebeplerden ötürü son yıllarda tatlı sulardaki balık miktarında ciddi bir düşüş olsa da talebin de ters orantıda artması sonucu bu talebi karşılamak için balık çiftliklerinin sayısı günden güne artmaktadır. Tatlı su balıkları olta gibi geleneksel yöntemlerin yanı sıra sepetler veya tuzaklarla da tutulmaktadır. Balık yetiştiricileri yavru balıkları sağlıklı şartlarda yetişebilecekleri sulara bırakıp, yavrular yeteri kadar büyüdüğünde onları geri toplamaktadırlar.

Yaygın tatlı su balığı türleri

Gelin beraber bazı tatlı su balığı türlerini tanıyalım.

Tuzlu su balıklarına kıyasla tatlı su balıkları çok daha fazla vitamin ve minarelin yanı sıra daha kaliteli ve sindirimi kolay proteinler içermektedir. Hem lezzetli, hem sağlıklı...

Avrupa’da sofralarda kendine en çok yer bulan balık muhtemelen somondur. Bir dakika, somon mu? Somon tuzlu su balığı değil mi? Aslında somon hayatının büyük bir kısmını tatlı suda geçirmektedir. Tatlı suları yavrualamak için kullanan somonlar ayrıca yumurtadan çıktıktan sonraki birkaç seneyi de tatlı suda geçirmektedirler çünkü tatlı sulardaki yaşam koşulları açık denizlerdekinden daha güvenlidir. Bu sebepten ötürü somon balıkları bulundukları ortama uyum sağlayabilen göçmen balıklardır. Somon genelde taze olarak veya tütsülenmiş halde tüketilir.

Başka bir önemli göçmen balık ise yumurtalarını havyar adıyla tükettiğimiz mersin balığıdır. Bu balığının sayısının durmadan azalmasına rağmen talebin artmaya devam etmesi sonucu havyar lüks sofraları süsleyen pahalı bir gıda haline gelmiştir. Mersin balığının hem eti hem de yumurtaları kendine has tatları ile oldukça lezzetlidirler.

Afrika’nın ve Vietnam’ın sıcak sularında yaşayan, yumuşak dokusu ve üstün lezzetiyle kendini sevdiren biraz egzotik bir başka tür ise tilapia adıyla da bilinen tatlı su çipurasıdır. Hafif tatlı tadıyla ananas veya mango gibi meyvelere çok yakışmaktadır. Üzerine bir miktar da soya sosumuzdan ekledikten sonra ortaya çıkan umami tadının nasıl bir lezzet patlaması sunacağanı varın siz düşünün artık!

Tatlı su balığı pişirmek mi istiyorsunuz?

Durmadan yeni keşifler yeni yorumlar peşinde koşan yaratıcı şefler sayesinde bugünlerde tatlı su balıkları yeniden revaçta. Bizim de sizin için evde hazırlanması kolay ama lezzet etkisi yüksek yeni tariflerimiz var. Bir sonraki akşam yemeğinin başrolüne bir tatlı su balığını koymaya ne dersiniz?

Lezzeti kaçırma!

Kaydol ve düzenli olarak yeni lezzetler keşfet!
Hata: Gerekli bilgilerin hepsi girilmemiştir.

Teklifler ve ürün bilgileri hakkındaki son gelişmelerden e-posta üzerinden bilgilendirilmek istiyorum. İstediğin zaman ücretsiz olarak üyelikten çık.