Toprağın altından gelen sağlık

21. September 2023

Kök sebzelerini keşfedin ve neden bu kadar özel olduklarını öğrenin

Lezzetin Kökü

Çok yönlü, sağlıklı ve lezzetli!

Kök sebzeler Avrupa mutfağının yeni yıldızlarından. Belki güzel görüntüleriyle öne çıkmıyorlar ama çok sağlıklı oldukları ortada. Gelin beraber havucun, patatesin ve turpun da ötesine giderek köklerin dünyasını keşfedelim.

Kök sebzeler, bir kısmı yeraltında bir yumru veya soğan şeklinde yetişen sebzelerdir. Patates ve havuç Avrupa'da yüzyıllardır yetiştirilmekte olan tüm yıl boyunca pazar ve marketlerde makul bir fiyata bulunabilen lezzetli ve popüler sebzelerdir. Esasında insanoğlu bu sebzeleri taş devrinden beri tüketmekte, yani anlayacağınız bu sebzeler çok uzun bir süre önce sofralarımızın birer köşe taşı haline geldiler.

Kök sebzeler Orta Çağda  da Avrupa mutfağında en yaygın kullanılan malzemelerdendi. Fakat o dönemde tüketilen kök sebzelerle bugün tükettiklerimiz birbirlerine çok benzemiyorlar. Eskiden kök sebzeler daha az besleyicilerdi ve bugünkü gibi tatlı değillerdi. Ayrıca renkleri de bu kadar yoğun ve parlak değildi. Örneğin büyükbabalarımızın döneminde havuç “sarı turp” olarak biliniyordu. Bugün bildiğimiz turuncu havuç, 1960’larda ıslah edilerek zamanla sofralarımızda yerini aldı.
 

Mutfakların sağlık elçileri

Hiç daha önce yaban havucu veya maydanoz kökü yediniz mi? Birbirlerine benzer görünmeleri sizi aldatmasın çünkü tatları bambaşka. Maydanozun kökünün tadı doğal olarak maydanoza oldukça benziyor. Yaban havucunun ise fındığa benzeyen daha baskın bir tadı var. Peki yaban kökünün Avrupa’da bu kadar yaygın olmasının sebebi ne? Bu sebze birçok vegan ve vejetaryen tarifte kendine bir yer buluyor. Ayrıca patatesten daha az karbonhidrat içerip daha besleyici olmasıyla tariflerde patatesin yerine de kullanılabiliyor.

Bir başka leziz kök sebzesi ise kuzeyin kuşkonmazı olarak bilinen sakız otu köküdür. Çok bilinmeyen bir sebze olmasına rağmen sakız otu kökü kesinlikle sofralarımızda daha fazla yer almayı hak eden bir sebze. İçerdiği yüksek inülin  miktarı ile bağırsak florası için oldukça faydalı, düşük kalorili ve doyurucu olması bu sebzeyi öne çıkarıyor. Ayrıca ister çiğ ister haşlayarak ister kızartarak isterseniz de ızgarada pişirerek tüketebileceğiniz bir sebze. Her türlü tarife yakışması sebebiyle de gün geçtikçe ünü artmakta. Sakız otu kökünü çorbalarda, yahnilerde, güveçlerde ve birçok başka tarifte kullanabilirsiniz.

Trendlerde yerini almaya başlayan bir başka kök sebzesi de zengin lif, vitamin ve mineral içeriği ile her öğüne yakışan tatlı patates. Tatlı patatesi pişirmek için bir sürü farklı seçeneğiniz mevcut; fırınlayabilir, haşlayabilir, ızgarada pişirebilir veya kızartabilirsiniz. Çorbalara, salatalara ve mezelere yakıştığı gibi ana yemek olarak da tüketebileceğiniz bir karbonhidrat deposu tatlı patates. Tüm bunların yanında tatlı patatesin alametifarikası, adından da anlaşıldığı üzere, kendinden şekerli bir tada sahip olması.

Şimdi ise tekrardan lezzet tutkunu insanların ilgisini çekmeye başlayan bir kök sebzesinden bahsedelim: yer elması. Kuzey Amerika kökenli bu sebze eğri büğrü görünümüyle ve kahverengi sert kabuğu ile zencefili andıran, yumru şeklinde bir kök sebzedir. İçi beyaz ve kıtır kıtır, tadı ise tatlıdır ve turpu andırmaktadır. Yer elmasının kan şekerini düzenleyebilmesi sayesinde insulin direnci veya diyabet hastalığı olan kişiler tarafından da tüketilebilmesi onu diğer kök sebzelerin yanında öne çıkarmaktadır. Lif açısından zengin olduğu gibi birçok vitamin de içermektedir. Bilinçli ve sağlıklı beslenmeye verilen önemin gitgide arttığı bir dönemde yer elması cips ve patates kızartmasına güzel bir alternatif olarak öne çıkıyor.
 

Favori yumrunu seçmeye hazır mısın?

Kök sebzelerin bu kadar heyecanlı olabileceğini tahmin eder miydiniz? Eğer ki lezzetli ve besleyici bir öğün için karnınız zil çalıyorsa kıtır kıtır yumrularla hazırlanan yeni tariflerimizi denemenizin vakti gelmiş demektir. Haydi bir an önce mutfağa geçin ve bu yeni lezzetin keyfine varın.

Lezzeti kaçırma!

Kaydol ve düzenli olarak yeni lezzetler keşfet!
Hata: Gerekli bilgilerin hepsi girilmemiştir.

Teklifler ve ürün bilgileri hakkındaki son gelişmelerden e-posta üzerinden bilgilendirilmek istiyorum. İstediğin zaman ücretsiz olarak üyelikten çık.