Ramenin Uluslararası Macerası

27. Februar 2023

Meşhur ramen çorbasının arkasındaki hikâye.

Japonların meşhur yemeği, neredeyse herkesin sevgilisi ramen! Peki nedir bu sevginin sırrı? Ramen kullanacağınız malzemelerin dolayısıyla hazırlayacağınız varyasyonların sınırının olmadığı bir yemek. Çorbasından tutun içindeki her bir malzemeye kadar onlarca farklı kombinasyon deneyebileceğiniz bir yemekten bahsediyoruz. Çeşitlilik bu kadar artınca tabii ki de keşfedebileceğiniz lezzetler de artıyor. İster yoğun bir et suyu çorbasıyla hazırlayın rameninizi ister soya soslu hafif bir çorbayla. Etli ramen, balıklı ramen, vejetaryen ramen, vegan ramen… Liste uzayıp gidiyor. Yaratıcılığınızı sonuna kadar kullanıp içinizden ne geliyorsa rameninizi onunla çeşitlendirin. Böylesi bir yemekten sıkılmanız pek mümkün değil açıkçası.

Ramenin Avrupa’ya gelmesinin üzerinden uzun bir zaman geçti ancak bu süre boyunca ramen popülerliğinden bir şey kaybetmedi. Çoğumuz için ramen bir Japon yemeği. Her gün daha fazla lokanta, orijinal Japon tarifinden yola çıkarak yeni varyasyonlar sunuyor müşterilerine. Öyle ama ramen gerçekten de bir Japon yemeği mi? Peki ya diğer ülkeler; onlar rameni nasıl yapıyorlar? Hadi beraber ramen dünyasında ufak bir keşfe çıkalım. Gezimiz bittiğinde artık siz de özel tariflerimizin arasından favori rameninizi seçmiş olacaksınız.

Sahi ne bu ramen?

Eğer ramen hakkınızda pek bir bilginiz yoksa her yerde bulabileceğiniz hatta marketlerden bile hazır olarak alabileceğiniz bir noodle çorbasının neden bu kadar sevildiğini anlamayabilirsiniz. Bu noodle çorbasını özel yapan şeylerin başında çorbasının hazırlanış şekli gelir. Ramenin çorbası bu yemeğin temelidir. İçindeki eşsiz aromalara sahip malzemelerle her lokmada aynı lezzeti sizinle buluşturur. Ramen için en yaygın dört çorba çeşidi şunlardır:

  • Shoyu: Soya sosu bazlı bir çeşni
  • Shio: Genelde balık çorbası olarak hazırlanan, tuz bazlı bir çeşni
  • Miso: Çorbanın tadının macun haline getirilmiş fermente soya fasulyesinden geldiği bir çeşni
  • Tonkotsu: Domuz kemiklerinin süt kıvamına gelene kadar haşlanması ile yapılan bir çorba

Tabii ki de bunların haricinde de birçok farklı şekilde ramen çorbası hazırlamak mümkün. Mesela shoyu ve örneğin acı kimchi sosunun karıştırılması oldukça yaygın bir tarif.

Ramenin üzerine koyabileceğiniz malzemeler için de çok geniş seçenekler mevcut. Koyacağınız malzemeler çorbanın içindeki farklı lezzetlerle bir araya geldiği vakit, her ramen tarifini kendine has bir özgünlüğe kavuşturan özel bir tat kombinasyonu oluşturacaktır. Japon usulü ramenlerde en sık kullanılan malzemelerden bazıları nori (suşi yosunu), menma (bambu filizi), chashu (ağır ağır kavrulmuş domuz eti), moyashi (soya fasulyesi filizi) ya da tamagodur (soya soslu rafadan yumurtadır).

Ramen’in Tarihçesi

Ramen dünya çapındaki ününe kavuştuğundan beri herkes onu bir Japon yemeği, olarak biliyor. Oysa ramenin asıl kökeni Çin’dir. Dolayısıyla günümüzde Japon restoranlarında afiyetle tükettiğimiz ramen aslında bugünkü haline sonradan erişti. Noodle eriştesini çorbanın içine koyma fikri Japonya’ya 19. yy. Çin’inden miras kalmış. O zamanlar birçok gezgin ve göçmen Japonya’ya geliyor, gelirken kendi memleketlerinden kıyafet ve gıda gibi çeşitli malzemeleri de ticaret yapmak için beraberlerinde getiriyorlardı. Tokyo’nun güneyindeki Yokohama kenti sahip olduğu büyük ticaret limanıyla, bu yeniliklere öncülük yapan yerlerden biriydi. Dolayısıyla noodle çorbası da Japonya’ya ilk olarak Yokohama’dan geldi ve buradaki Çin mahallesinden tüm ülkeye yayıldı. Japonya’nın ilk ramen lokantası ise 1910’da Asakusa’da açıldı. En popüler ramenlerden biri olan Fukuoka rameninin ortaya çıkması ise 1950’leri buldu. Ufak bir anekdot: Fukuoka rameninin ortaya çıkışı aslında bir hata sonucuydu. Bir gün çorbayı gerektiğinden çok daha fazla pişiren bir aşçı, çorbanın süt gibi bir kıvama geldiğini ve bu halinin de oldukça lezzetli olduğunu fark etti. O günden beri de bu pişirme yöntemi hala kullanılmakta.

Savaş sonrası dönemde buğday tüketimi tekrardan artmaya başlayınca ramene rağbet de arttı. Sokaklar birçok seyyar ramen arabasına ev sahipliği yapmaya başladı. Ramen günümüzde olduğu gibi o zamanlar da fast food olarak değerlendiriliyordu.  Günümüzde hazır noodlelerin da piyasaya çıkmasıyla beraber artık ramen evlerde kolayca hazırlanan bir yemek haline geldi. Bununla beraber artık ramen kendi başına bir yemek kategorisi olarak mutfaklarımızda aldığı yeri uzun bir süre koruyacak gibi duruyor.

Bugün sadece Japonya’da, 5.000’i Tokyo’da olmak üzere, 24.000 ramen lokantası var.

Avrupa’da Ramen

Ramen Avrupa’daki popülerliğini 2000’lerin başından bu yana arttırmakta. Her gün yeni Japon restoranları açılıyor ve restoranlar menülerine Japon yemekleri ekliyorlar. Örneğin Londra’da tonkotsu rameni çok tutulurken Almanya’da shoyu birinciliği elde tutuyor. Gelin ramenin bu kıtadaki macerasına biraz daha detaylı bir bakış atalım!

Almanya’nın Düsseldorf şehrindeki meşhur Immermannstrasse’ye gidiyoruz. Avrupa’nın en büyük Japon topluluğuna ev sahipliği yapan bu sokakta sayısız Japon lokantası ve marketini bir arada bulabilirsiniz. Bunun bir sonucu olarak bu sokak zamanla daha uzaklarda yaşayan insanlara da hitap eden bir cazibe merkezi haline geldi. Sırf bu sokakta bile sayısız ramen lokantası veya hazır ramen eriştesi satan dükkân varken noodle çorbasının sadece Almanya’da değil, tüm Avrupa’da oldukça popüler olduğunu tahmin etmek zor olmasa gerek.

Metropoller Japon usulü noodle çorbası ve bu çorbanın türevlerini tadabileceğiniz sayısız imkân sunmakta. Avrupa bu açıdan vegan ramen çeşitlerinin en çok talep gördüğü bölge. Veganlık ve vejetaryenlik, Avrupa’ya kıyasla Japonların gündeminde o kadar büyük bir yer kaplamıyor. Vegan ramen çorbalarında genellikle shoyu çeşnisi tercih ediliyor.

Asya’da Ramen

Uzak doğu ülkeleri birçok modern ramen çeşidinin çıkış noktası. Örneğin Güney Kore’de kimchi rameni oldukça yaygın. Kullandığınız sos miktarına bağlı olarak, kimchi sosu ile hazırlanan ramen çorbası kırmızımsı rengi kadar kesif acısıyla da dikkat çekmekte. Erimiş peynir de Korelilerin ramenin üzerine koymayı en çok sevdiği malzemelerden biri. Sosun içinde kaybolan erimiş peynir ramene çok özel bir tat vermekte.

Tayland’da ramen deyince akıllara gelen çeşitlerden biriyse fıstıklı Hindistan cevizi sütlü noodle çorbası. Aynı zamanda Taylandlılar ramenlerinde genelde et yerine vejetaryenlerin ve veganların da tercih edebileceği tofuyu kullanmaktalar. Uzakdoğu mutfaklarında görebileceğiniz bir başka farklılık da noodle eriştelerinin buğday unu yerine pirinç unundan yapılması. Aslında pirinç eriştesi ile yapılan ramen aslına ne kadar uygun, tartışılır. Ancak noodle çorbasına, yani erişte çorbasına ramen diyorsak evet, pirinç eriştesi ile yapılan yemek de ramendir. Vietnam’ın pirinç eriştesi, pirinç unu ve sudan yapılan noodle çorbası Pho, Avrupa’da da birçok vegan veya Japon lokantasında rastlayabileceğiniz bir yemek.

Asyalıların ramenle olan ilişkisi burada anlatmakla bitmez

Resmin bütününe bakıldığı vakit birçok ramen varyasyonunun Asya ülkelerinde ortaya çıktığını ve bu ramen çeşitlerinin zamanla Avrupa’ya geldiğini görüyoruz. Kim bilir, belki de bir gün lokantalarda Avrupa’ya özgün yemeklerin ramenle beraber servis edildiğini bile göreceğiz. Her halükârda ramenin tüm dünyada oldukça popüler olduğu ve kendisini yenileyerek gelişmeye devam ettiği aşikâr.

Japonya’da her ramen lokantası kendine özgü bir çorba karışımı yaparak rakiplerinin önüne geçmeye çalışmakta. Ramen çorbasını normal şartlarda evde hazırlaması çok kolay olmadığından biz Kikkoman olarak hazırladığımız ramen çorbası konsantresi ile imdadınıza yetişiyoruz. Artık lokantaları aratmayacak lezzette bir ramen çorbası yapmak için hazırladığımız çorba konsantresini kaynar suya eklemeniz yeterli.

Şimdiden acıktınız mı? Sizin için hazırladığımız ramen tariflerini keşfe çıkın o halde. Geleneksel Japon tarifinin yanında vejetaryen ve vegan alternatifler ya da ufak bir Avrupa dokunuşu yaptığımız tarifleri de listemizde bulabilirsiniz.

Lezzeti kaçırma!

Kaydol ve düzenli olarak yeni lezzetler keşfet!
Hata: Gerekli bilgilerin hepsi girilmemiştir.

Teklifler ve ürün bilgileri hakkındaki son gelişmelerden e-posta üzerinden bilgilendirilmek istiyorum. İstediğin zaman ücretsiz olarak üyelikten çık.