Soya Soslu Pişmiş Elma ile Doldurulmuş Noel/Yılbaşı Kazı
Ara
filtre
Soya Soslu Pişmiş Elma ile Doldurulmuş Noel/Yılbaşı Kazı
Bookmark
320 / 339

Soya Soslu Pişmiş Elma ile Doldurulmuş Noel/Yılbaşı Kazı

Soya Soslu Pişmiş Elma ile Doldurulmuş Noel/Yılbaşı Kazı
zaman 180 dakika
Hazırlanma zamanı: 180 dakika
1313 kJ / 313 kcal

Malzemeler 4 porsiyon

  • 1 adet pişirmeye hazır kaz (yaklaşık 4 kg)
  • Tuz ve karabiber
  • 1 soğan
  • 1 diş sarımsak
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 300 g esmer ekmek
  • 4 elma
  • 100 g kıyılmış Antep fıstığı
  • 6 yemek kaşığı Kikkoman doğal fermente soya sosu
  • 1 tatlı kaşığı zencefil tozu
  • 3 tatlı kaşığı bal

Pişmiş elmalar için:

  • 4 elma (örn. Boskop)
  • 100 g badem ezmesi
  • 50 g kuru üzüm
  • 2 cl Amaretto
  • 1 yemek kaşığı tereyağı

Sos için:

  • 400 ml kaz suyu (cam kavanoz)
  • 2 yemek kaşığı taze krema (crème fraîche)
  • 1 yemek kaşığı Kikkoman doğal fermente soya sosu
  • 2 yemek kaşığı sos kıvamlaştırıcı

Hazırlık

  1. Kaz yıkanır, kurulanır, daha sonra ise hem içi hem de dışı tuz ve karabiberle baharatlanır.
  2. İç malzeme için soğan ve sarımsak soyulup ince ince doğranır. Tereyağı ısıtılır, soğan ve sarımsak içinde sotelenir.
  3. Esmer ekmek küp küp doğranır, elmalar soyulur, çekirdekleri ayıklanır ve onlar da küp küp doğranır. Antep fıstığı ve 4 yemek kaşığı Kikkoman soya sosu eklenir, tuz, karabiber ve zencefil ile tatlandırılır.
  4. Kaz bu karışımla doldurulur, kapatılır ve göğsü aşağıya bakacak şekilde kapaklı bir kızartma tenceresine yerleştirilir. Yaklaşık 2 saat kızartılır (elektrikli veya doğal gazlı fırın 200 derece/4. ayarda, konveksiyon 180 derece), bu sırada üzerine sık sık kızartma suyu gezdirilir. 1 1/2 saat sonra kazın göğsü yukarı bakacak şekilde ters çevrilir. Son 10 dakikada kaz göğsüne fırçayla bal ve 2 yemek kaşığı soya sosu karışımından oluşan sos sürülür.
  5. Pişmiş elmalar için elmaların çekirdekli kısmı oyacak yardımıyla çıkartılır. Badem ezmesi, kuru üzüm ve amaretto ile karıştırılır ve elmalar bu karışımla doldurulur. Pişmiş elmaların her birine 1 pul tereyağı koyulur ve pişirme süresinin son 20 dakikasında fırına yerleştirerek birlikte pişirilir.
  6. Sos için 4 yemek kaşığı kazın kızartma suyuyla birlikte kaz sosu kaynatılır, taze krema ilave edilir, soya sosu ile tatlandırılır ve sos kıvamlaştırıcı ile bağlanır.
  7. Kaz, pişmiş elma ve isteğe göre kırmızı lahana salatası ve patates köftesiyle servis edilir.

Bu tarifte kullanılmış ürünler

zaman 180 dakika
Hazırlanma zamanı: 180 dakika
1313 kJ / 313 kcal

Malzemeler 4 porsiyon

  • 1 adet pişirmeye hazır kaz (yaklaşık 4 kg)
  • Tuz ve karabiber
  • 1 soğan
  • 1 diş sarımsak
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 300 g esmer ekmek
  • 4 elma
  • 100 g kıyılmış Antep fıstığı
  • 6 yemek kaşığı Kikkoman doğal fermente soya sosu
  • 1 tatlı kaşığı zencefil tozu
  • 3 tatlı kaşığı bal

Pişmiş elmalar için:

  • 4 elma (örn. Boskop)
  • 100 g badem ezmesi
  • 50 g kuru üzüm
  • 2 cl Amaretto
  • 1 yemek kaşığı tereyağı

Sos için:

  • 400 ml kaz suyu (cam kavanoz)
  • 2 yemek kaşığı taze krema (crème fraîche)
  • 1 yemek kaşığı Kikkoman doğal fermente soya sosu
  • 2 yemek kaşığı sos kıvamlaştırıcı