
Kremalı Mantar Soslu Portakallı Somon Fileto

Malzemeler 4 porsiyon
Portakallı soya soslu marinat için:
- 6 yemek kaşığı Kikkoman doğal fermente soya sosu (yakl. 60 ml)
- 3 yemek kaşığı portakal suyu
- 6 portakal dilimi (2'si marinat için, 4'ü garnitür için)
- 1 ½ yemek kaşığı zeytinyağı
- 4 adet derili somon filetosu (her biri yakl. 150 g)
- 2 adet radika (hindiba)
Kremalı mantar sosu için:
- 250 g mantar
- 1 soğan
- 3 yemek kaşığı zeytinyağı, artı alüminyum folyo için biraz daha fazlası
- 20 g tereyağı
- Tuz, taze çekilmiş karabiber
- 300 g krema
- 1 ½ çorba kaşığı tatlı hardal
- 2 yemek kaşığı Kikkoman doğal fermente soya sosu
- 1 ½ tatlı kaşığı şeker
Hazırlık
- Marine sos malzemelerinin hepsi bir kâsede iyice karıştırılır. Somon filetoları yıkanır, marine sos ve 2 portakal dilimi ile yeterince büyük bir dondurucu torbasına yerleştirilir. Torbanın havası çıkartılır, kapatılır ve 15-20 dakika marine edilir. Radika temizlenir, yıkanır ve ortadan ikiye kesilir.
- Mantar kremalı sos için, mantarlar temizlenir, soğanlar soyulur ve her ikisi de 2-3 mm ince dilimler halinde doğranır.
- Bir tavada 2 yemek kaşığı yağ ısıtılır, mantar ve soğan sote edilir. Tereyağı eklenir ve tuz ve karabiber ile hafifçe tatlandırılır. Krema, hardal, soya sosu ve şeker eklenir ve kaynatılır.
- Fırın önceden 220°C üst/alt ayarında (200°C konveksiyon) ısıtılır. Somon filetoları marine sostan çıkarılır, kurulanır, derili tarafı yukarı bakacak şekilde buruşturulan ve hafif yağlanmış alüminyum folyo üzerine fırın tepsisine yerleştirilir ve önceden ısıtılmış fırında yaklaşık 8 dakika pişirilir.
- Fırın tepsisi fırından çıkarılır, somon filetoları çevrilir, mantar kremalı sos somon filetolarının etrafına dağıtılır, ikiye bölünmüş radika ayarında yerleştirilir.
- Radika yarımlarına tuz ve karabiber serpilir ve üzerine kalan zeytinyağı serpilir. Kalan 4 portakal dilimi somon filetoların üzerine yerleştirilir, 10 dakika daha pişirilir ve olduğu gibi servis edilir.
Öneri: Kalan marine sos ısıtılır ve somon filetoları piştikten sonra üzerine gezdirilir.
BU TARİF HEM IZGARA, HEM DE BARBEKÜDE KOLAYCA HAZIRLANABİLİR.
Bu tarifte kullanılmış ürünler
Malzemeler 4 porsiyon
Portakallı soya soslu marinat için:
- 6 yemek kaşığı Kikkoman doğal fermente soya sosu (yakl. 60 ml)
- 3 yemek kaşığı portakal suyu
- 6 portakal dilimi (2'si marinat için, 4'ü garnitür için)
- 1 ½ yemek kaşığı zeytinyağı
- 4 adet derili somon filetosu (her biri yakl. 150 g)
- 2 adet radika (hindiba)
Kremalı mantar sosu için:
- 250 g mantar
- 1 soğan
- 3 yemek kaşığı zeytinyağı, artı alüminyum folyo için biraz daha fazlası
- 20 g tereyağı
- Tuz, taze çekilmiş karabiber
- 300 g krema
- 1 ½ çorba kaşığı tatlı hardal
- 2 yemek kaşığı Kikkoman doğal fermente soya sosu
- 1 ½ tatlı kaşığı şeker