Japon Usülü Fondü

Fondü deyince akla arkadaşlarla ve aileyle keyifli akşamlar, lezzetli yemekler ve her şeyden önce yemek yerken bol vakit ayırmak gelir! Bu sadece Avrupa'da değil, Japonya'da da geçerlidir. Japonya'da fondüye Shabu-Shabu denir ve geleneksel olarak dana eti ile yapılır. Her konuk sıcak et suyuyla dolu tencereye etini batırarak kendi fondüsünü hazırlayabilir. Ortaya çıkan ses, yemeğe ilginç ismini vermiştir. Ayrıca et suyunda pişmiş çeşitli lahana türleri, pırasa, havuç, çeşitli mantarlar veya Udon noodle çeşitleri de sunulur. Piştikten sonra et ve sebzeleri ponzu veya susam sosuna batırılır ve tam bir damak şöleni yaşanır! Yanında genellikle pilav servis edilir.

Hadi bakalım! Kikkoman, size keyifli ve geleneksel Japon yemeklerinin iki harika tarifini takdim eder:

 

Shabu-Shabu (Japon Güveci)

İki kişilik malzemeler:

  • 150 g ince dilimlenmiş sığır eti, haşlamak için
  • 4 shiitake mantarı (veya düğme mantar, istiridye mantarı) 
  • 150 g Hakusai (Çin lahanası) (veya kıvırcık lahana, pazı)
  • 1/2 demet ıspanak/karahindiba/roka
  • 1/2 demet taze soğan (veya pırasa)
  • 600 ml pişirme suyu: 1 adet deniz yosunu ve 600 ml su (veya: balık/et/sebze suyu)
  • isteğe göre: Kikkoman Ponzu Sauce veya Kikkoman Susamlı Salata Sosu 

Susam Sos için (ev yapımı):

  • 4 yemek kaşığı tahin veya fıstık ezmesi
  • 2 yemek kaşığı elma suyu
  • 1-1,5 yemek kaşığı soya sosu
  • 1/2 tatlı kaşığı şeker
  • isteğe göre beyaz biber

Hazırlanması:

Dana eti dilimleri parçalara doğranır. Shiitake mantarlarının sapları kesilir, kalanı dekoratif bir şekilde doğranır. Hakusai'nin (Çin lahanası) sapı 4-5 cm'lik şeritler halinde doğranıp yaprakları lokma büyüklüğünde kesilir. Ispanak irice doğranır, taze soğan çapraz şekilde 5-6 cm parçalar halinde kesilir. Susam sosu için malzemeler karıştırılır. Haşlama suyu kaynatılır. Et, haşlama suyunda hafif pişirilir ve kalan malzemeler yemek yerken gerektiği şekilde pişirilir. Dip sos olarak susam sosu ve ponzu ile tadını çıkarın.

Daikon Turplu Shabu-Shabu

İki kişilik malzemeler:

  • 300 g Japon turbu Daikon
  • 150 g ince dilimlenmiş haşlamalık domuz veya dana eti
  • 40 g havuç
  • 1/2 paket Shirataki noodle (veya: şeffaf noodle - yumuşak kıvamlı pişirilmiş)
  • 1 demet Mizuna (veya: ıspanak)
  • isteğe göre: Kikkoman Ponzu Sauce veya Kikkoman Susamlı Salata Sosu

Haşlama suyu suyu için:

  • 2 bardak su
  • 2 su bardağı tavuk veya sebze suyu
  • 2 yemek kaşığı Kikkoman Soya Sosu
  • 2 yemek kaşığı beyaz şarap (tatlı)
  • 1 tatlı kaşığı şeker

Hazırlanması:

Turp, 15 cm uzunluğunda ince şeritler halinde kesilir. Domuz/dana eti ince ve büyük dilimler halinde kesilir, havuç, Mizuna (veya ıspanak irice doğranır) 5 cm uzunluğunda şeritler halinde kesilir. Shirataki noodle (veya şeffaf noodle) biraz haşlanır. Haşlama suyu için tüm malzemeler bir tencerede karıştırılır ve kalan malzemeler eklenir. Malzemeleri, Ponzu veya susam sosuna batırılarak tatlandırılıp keyifle yenir.

Avrupa usülü Shabu-Shabu - evde kolayca pişirin

Shabu-Shabu sadece Japonya'da popüler değil. Yavaş ama emin adımlarla Avrupa'da yeni bir trend haline geliyor ve gittikçe daha fazla restoranda sunuluyor. Ama hâlâ en keyiflisi, evde yapılanıdır! İyi arkadaşlarla birlikte, lezzetli bir şarap eşliğinde ve bol zaman ayırarak keyfini çıkarın. Kikkoman, üç harika tarifle Avrupa usulü Shabu Shabu'yu nasıl hazırlayacağınızı size takdim eder. İştahınız mı kabardı? Öyleyse hemen arkadaşlarınızı ve ailenizi davet edin ve siz de pişirin!

Kikkoman ipucu

Kikkoman Ponzu çeşitleri ve Kikkoman Susamlı Salata Sosu ile Shabu-Shabu'ya uygun dip sos her zaman elinizin altındadır!

Biliyor muydunuz?

Sukiyaki, Shabu-Shabu'ya çok benzer. Sukiyaki yemeğinde de et ve sebzeler masada hazırlanır, ancak bir tavada kızartılır veya kısık ateşte pişirilir, yani haşlanmaz. Ardından çırpılmış yumurtaya batırılan lezzetli malzemeler, tabağa alınır.