Osechi-Ryōri: Yılbaşına özel Japon Spesiyaliteleri

Osechi-Ryōri: Yılbaşına özel Japon Spesiyaliteleri

Japonya’da Yeni Yıl

Oşōgatsu (お 正月) diye anılan yeni yıl, Japonya'da en önemli bayramlardan biridir. Ōmisoka, yani Japon yılbaşı gecesi, Avrupa’dan farklı bir şekilde kutlanır. Kutlamanın zirvesinden ziyade, asıl yeni yıl şenliklerinin başlangıcıdır ve çok daha gösterişsiz bir şekilde kutlanır. Çünkü Japonya'da yeni yıl büyük bir havai fişekle başlamaz, Budist tapınağı çanlarının sesiyle başlar. Tüm ülkede bulunan her bir tapınağın büyük çanı, 108 defa çalınır. Her bir sesle, insanların dünyevi 108 ihtiraslarından biri dünyayı terk etmesi, böylece insanların yeni yıla günahsız ve ıstırap çekmeden başlayabilmesi anlamına gelir. Çoğu Japon, bu vesileyle yılın ilk tapınak ziyareti olan Hatsumōde’ye (初詣) katılır ve gelecek on iki ay boyunca mutluluk ve sağlık için dua eder.

Oshōgatsu (お正月) – Japon Yılbaşı Kutlaması

Akemashite omedetô gozaimasu veya あけましておめでとうございます – Japoncada Mutlu Yıllar demektir. Asıl Japon yılbaşı kutlaması daha çok Avrupa'daki Noel kutlamasına benzer. Yılın en önemli aile bayramı olup birlikte dini kurumlar ziyaret edilir, çocuklara hediyeler alınır ve hepsinden önemlisi doyasıya yiyip içilir. Osechi Ryōri diye anılan Japon yılbaşı yemeği, geleneksel yeniyıl kutlamasının ayrılmaz bir parçası olup en önemli mutfak ritüellerinden biridir. Tıpkı Bento gibi güzel bir kutuda (Jyu-bako) özenle düzenlenmiş çeşitli spesiyaliteler ve yiyeceklerden oluşur. Osechi Ryōri yılbaşından çok daha önce hazırlanır. Japonya'da yeni yılın ilk günlerinde hiç kimse yemek yapmak zorunda kalmasın diye.

Her bir lezzetin özel bir anlamı var

Japonya'da yoğun bir şekilde kutlanan yalnızca gelenek değildir. Yılbaşı kutuları için hazırlanan her bir yemeğin ve yiyeceğin özel bir anlamı vardır. Mutluluğun ve servetin, adım adım ve katlanarak yaşama ve yeni yıla yerleşmesi umudunun bir sembolü olarak Osechi'nin her bir yiyeceğine pozitif özellikler atfedilir. Örneğin, "tuzla kızarmış çipuranın "(Tai no Shioyaki) uğur getirdiğine ve ringa balığının (Kazu no ko) yeni yılda sağlıklı evlatların garantisi olduğuna inanılır. Deniz yosunu neşe ve sevinç, siyah soya fasulyesi ise sağlık anlamına gelir. Ayrıca pirinç keki mochiden yapılan Ozōni çorbası da çok popülerdir. Pirinç keki mochi yemenin de yeni yıl için bir anlamı vardır. Mochi, uzun ömür, dayanıklılık ve sağlık anlamına gelir.

Osechi Ryōri yiyeceklerinin yeni versiyonları

Osechi Ryōri geleneğinin 1000 yıldan fazla bir süre geçmişi vardır. Datemaki (tatlı, yuvarlanmış omlet), Kuri Kinton (tatlı patatesli şekerlenmiş kestane), Kuromame (tatlı siyah soya fasulyesi) veya Su Renkon (salamura nilüfer kökü) Osechi spesyalitelerinin klasikleri arasındadır. Osechi-ryōri ritüeline hem iştah açıcı hem de çok dekoratif olan tipik küçük, soğuk yiyeceklere ek olarak daha modern çeşitlemeler de katılıyor. Rozbif ve salata veya kızarmış Çin tarifleri bunlara dâhildir. Çeşitlilik yelpazesi çok geniştir. Kikkoman, kendi Osechi-ryōri bayramınızı hangi spesyalitelerle kutlayabileceğiniz konusunu size takdim eder. Özellikle Kikkoman Soya Sosları ile lezzetli bir şekilde tatlandırılmış farklı Japaslarımız bunun için idealdir.  Japon spesyalitelerinin olmazsa olmazı!