Kikkoman Sosları ile Farklı bir Fondü

Kikkoman Sosları ile Farklı bir Fondü!

Yağ veya peynir içeren klasik fondü, Avrupa'ya özgü bir yemektir. Fakat yeni bir çeşidi ola Japon Shabu-Shabu usulü fondü, burada da gittikçe daha popüler oluyor. Malzemeler haşlama suyunda pişirildiği için, bu fondü türü aynı lezzetle daha az yağlı olur.

Kikkoman size üç harika tarif ile hangi sosların fondü için uygun olduğunu açıklar.

Dana Eti Fondü

6 porsiyon için

Malzemeler

Dana Eti Fondü

  • 1 L dana et suyu
  • 600 g dana fileto
  • 200 g taze kabuklu bezelye
  • 1 tatlı patates
  • 1 su bardağı bebek mısır turşusu

Cumberland Sos

  • 100 g yaban mersini reçeli veya kuş üzümü jölesi
  • 1 tatlı kaşığı Dijon hardalı
  • 1 portakalın suyu ve kabuğu
  • 2 yemek kaşığı Kikkoman Ponzu Orange
  • Karabiber  

Fıstık Sosu

  • 125 g fıstık ezmesi
  • 4 yemek kaşığı Kikkoman kavrulmuş susamlı Teriyaki sos
  • 1 misket limonu suyu
  • 50 gram fıstık
  • 2 yemek kaşığı hindistan cevizi yağı
  • 100 ml hindistan cevizi sütü
  • 1 adet yeşil soğan
  • 3 cm zencefil
  • ½ diş sarımsak

Dana Et Suyu (ev yapımı için)

  • 2 kuru soğan, soyulmamış
  • 1 diş sarımsak
  • 2 kg haşlamalık et
  • 1 kg dana kemiği
  • 2 havuç
  • 1 sarı havuç
  • 100 g kereviz
  • 6 L su
  • 1 adet defneyaprağı
  • ¼ demet maydanoz
  • 10 adet çekilmemiş karabiber
  • 60 ml Kikkoman Organik Soya Sosu

Hazırlanması

Dana Et Suyu (ev yapımı için)

Et ve kemik iyice yıkanır. Büyük bir tencereye alınır, soğuk suyla doldurulur. Kaynamaya bırakılır. Su kaynarken oluşan köpük kepçeyle alınır. Kalan malzemeler eklenir, en az 3 saat orta ateşte pişirilir. Süzgeçten geçirilir, isteğe göre tuzlanır.

Kendi hazırladığınız et suyu yerine, hazır et suyu ya da bulyon da kullanabilirsiniz.

Fıstık Sosu

Fıstıklar soyulur, irice doğranır. Yağsız bir tavada kavrulur. Kenara alınır. Yeşil soğan, zencefil ve sarımsak ince doğranır. Glaze olana kadar yağda sote edilir. Hindistan cevizi sütü eklenir ve birkaç dakika pişirilir. Son olarak, fıstık ve fıstık ezmesi eklenir. Misket limonun suyu ve Kikkoman kavrulmuş susamlı Teriyaki sos eklenir.

Cumberland Sos

Hardal, Ponzu, portakal suyu ve kabuğu ile reçel karıştırılır. Tadına bakılır.

Dana Eti Fondü

Fileto 2x2 cm küpler halinde kesilir. Taze kabuklu bezelye, kaynar su içinde kısa süre haşlanır. Ardından soğuk suya batırılır. Tatlı patates soyulur ve 2x2 cm küpler şeklinde doğranır. Diri kıvamda olana kadar birkaç dakika pişirilir. Dana et suyu ocakta fondü tenceresinde ısıtılır. Fondü tenceresi fondü setine yerleştirilir. Et veya sebzeler şişlenir ve et suyunda pişirilir. Soslarla servis yapılır.

Vejetaryenler için

Vejetaryen fondü için, sebze suyu kullanılır ve etten vazgeçilir.

Bir porsiyon dana eti fondünün besin değerleri:

  •     531 kcal
  •     31 g karbonhidrat
  •     38 g protein
  •     27 g yağ

Tavuk Fondü

Malzemeler

Tavuk Fondü

  • 1 L tavuk suyu
  • 4 tavuk göğsü
  • 200 g karides
  • 100 g ravioli veya tortellini
  • 200 g kiraz domates
  • 1 adet brokoli 

Limonlu Mayonez

  • 4 yumurta sarısı
  • 200 ml sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı limon suyu
  • 1 tutam karabiber
  • 3 yemek kaşığı Kikkoman Ponzu Limonlu

Çili Sos

  • 2 adet kırmızı biber
  • 1 diş sarımsak
  • 4 cm zencefil
  • 125 ml Kikkoman Seasoning for Sushi Rice
  • 150 g şeker
  • 200 ml su
  • 3 yemek kaşığı Kikkoman Ponzu Çili

Tavuk Suyu (ev yapımı için)

  • 2 kuru soğan, soyulmamış
  • ½ pırasa sapı
  • 1 diş sarımsak
  • 2 tavuk
  • 2 havuç
  • 6 L su
  • 1 adet defneyaprağı
  • ¼ demet maydanoz
  • 5 dal kekik
  • 10 adet çekilmemiş karabiber
  • 100 ml Kikkoman az tuzlu soya sosu

Hazırlanması

Tavuk Suyu (ev yapımı için)

Tavuk iyice yıkanır, kesilir, göğüs parçaları bir kenara alınır. Büyük bir tencereye alınır, soğuk suyla doldurulur. Kaynamaya bırakılır. Su kaynarken oluşan köpük kepçeyle alınır. Kalan malzemeler eklenir, en az 3 saat orta ateşte pişirilir. Süzgeçten geçirilir, isteğe göre tuzlanır.

Kendi hazırladığınız et suyu yerine, hazır et suyu ya da bulyon da kullanabilirsiniz.

Limonlu Mayonez

Yumurta sarısı, köpürene kadar mikserle çırpılır. Mayonezin kıvamı koyulaşıp kremsi olana kadar yavaş yavaş yağ eklenir. Son olarak biber, Ponzu, limon suyu eklenir.

Çili Sos

Kırmızı biberin çekirdeği ayıklanır ve irice doğranır. Zencefil ve sarımsak kıyılır. Biber, zencefil ve sarımsak el blenderi ile püre haline getirilir. Tüm malzemeler kaynatılır, ısı 2/3 düşürülür ve en az 15 dakika kaynamaya bırakılır. Sos, reçel benzeri bir kıvamda olmalıdır.

Tavuk Fondü

Tavuk göğsü 2x2 cm küpler halinde doğranır. Brokoli kaynar suda birkaç dakika kaynatılır. Ardından soğuk suya batırılır. Tavuk suyu ocaktaki fondü tenceresinde ısıtılır. Fondü tenceresi fondü setine yerleştirilir. Et veya sebzeler şişlenir ve et suyunda pişirilir. Soslarla servis yapılır.

Vejetaryenler için

Vejetaryen fondü için, sebze suyu kullanılır ve etten vazgeçilir. Vejetaryen ravioli kullanılır (örn. ricotta veya mantarlı).

Bir porsiyon tavuk fondünün besin değerleri:

  •     591 kcal
  •     32 g karbonhidrat
  •     33 g protein
  •     34 g yağ

Süt Danası Fondü

Malzemeler

Süt Danası Fondü

  • 1 L süt danası et suyu
  • 600 g süt danası filetosu
  • 250 g mantar (düğme mantarı veya shiitake)
  • 3 havuç
  • 200 g Brüksel lahanası

100 ml Kikkoman Sesam Sauce

Gribiche Sos

  • 4 yumurta
  • 1 çorba kaşığı Dijon hardalı
  • 2 tatlı kaşığı Kikkoman Seasoning for Sushi Rice
  • 60 ml zeytinyağı
  • 4 adet salatalık turşusu
  • 2 yemek kaşığı kapari
  • 3 yemek kaşığı Kikkoman Ponzu Limonlu
  • ½ demet maydanoz
  • ½ demet frenk soğanı 

Süt Danası Et Suyu (ev yapımı için)

  • 3 yeşil soğan
  • 1 diş sarımsak
  • 2 kg haşlamalık süt danası eti
  • 1 kg süt danası kemiği
  • 2 havuç
  • 6 L su
  • 1 adet defneyaprağı
  • ¼ demet maydanoz
  • 5 dal kekik
  • 5 adet yenibahar tanesi
  • 10 adet beyaz biber tanesi
  • 60 ml Kikkoman doğal fermente soya sosu  

Hazırlanması

Süt Danası Et Suyu (ev yapımı için)

Et ve kemik iyice yıkanır. Büyük bir tencereye alınır, soğuk suyla doldurulur. Kaynamaya bırakılır. Su kaynarken oluşan köpük kepçeyle alınır. Kalan malzemeler eklenir, en az 3 saat orta ateşte pişirilir. Süzgeçten geçirilir, isteğe göre tuzlanır.

Kendi hazırladığınız et suyu yerine, hazır et suyu ya da bulyon da kullanabilirsiniz.

Gribiche Sos

Yumurtalar haşlanır. Üzerine soğuk su dökülür, soyulur. 2 yumurta sarısı, hardal, sirke, ponzu ve zeytinyağı krema kıvamı alana kadar karıştırılır. Otlar, yumurta, salatalık turşusu, kapari ve kalan malzemeler ince doğranır ve kremayla karıştırılır. Karabiber eklenir. 

Süt Danası Fondü

Süt danası fileto 2x2 cm küpler halinde doğranır. Brüksel lahanası kaynar suda birkaç dakika kaynatılır. Ardından soğuk suya batırılır. Havuç 5 mm kalınlığında dilimler halinde kesilir. Diri kıvamda olana kadar suda birkaç dakika kaynatılır. Mantarlar, büyüklüğüne göre ortadan ikiye veya dörde bölünür. Süt danası et suyu ocakta fondü tenceresinde ısıtılır. Fondü tenceresi fondü setine yerleştirilir. Et veya sebzeler şişlenir ve et suyunda pişirilir. Soslarla servis yapılır.

Vejetaryenler için

Vejetaryen fondü için, sebze suyu kullanılır ve etten vazgeçilir. 

Bir porsiyon süt danası fondünün besin değerleri:

  •     430 kcal
  •     16 g karbonhidrat
  •     35 g protein
  •     23 g yağ 

Kikkoman ile unutamayacağınız bir fondü gecesi

Konuklarınıza bir sonraki fondü akşamında bu üç tariften birini sunarsanız, o akşam mutlaka akıllarda kalacaktır. Kikkoman sosları, keyifli bir fondü için idealdir, çünkü tüm malzemelere dolgun ve aromatik bir lezzet verirler. Kikkoman, bir sonraki fondü akşamınız için aşağıdaki sosları önerir.