Google+'de paylaş:

Suşi Pilavı

2 kişilik malzeme

  • 150 g yuvarlak taneli pirinç
  • 230 ml su

Pilav marine sosu için:

  • suşi pilavına eklenen 3 yemek kaşığı çeşnili sirke

Bilginize; Sushi sirkesi bazı Asya ürünleri satan marketlerde mevcuttur. Normal marketlerde satılmamaktadır.

Hazırlanması

Hazırlama süresi: 1 saat

Suşi türlerinin hazırlanması için uygun suşi pirinci gerekir (örneğin Yume Nishiki Super Premium Short Grain Rice). Bu pirinci, özel marketlerde veya Asya ürünleri satan mağazalarda bulabilirsiniz.

Suşi pirinci, kısa ve yuvarlak taneli pirinç çeşididir. Diğer pirinç çeşitleri, pirinç taneleri yapışmadığı için pek uygun sayılmazlar.

Pilavın hazırlanması:

Bir parça suşi (nigiri) yaklaşık 20 g haşlanmış pirinç ve üst malzemeden oluşur.  Eğer suşi, ana yemek olarak sunulacaksa iki kişi için yaklaşık 18 adet suşi hesaplanmalıdır, bu da aşağı yukarı 350 g haşlanmış pirince tekabül eder.

Önce 150 g çiğ pirinç tencereye alınır, üstünü kaplayacak şekilde soğuk su ilave edilir ve elle karıştırılarak yıkanır. Bu işlem, su hemen hemen berraklaşana kadar tekrar edilir. Daha sonra su tamamen süzülür.

Pişirmek için gerekli miktarda su ilave edilir. Pirinç yaklaşık 20 dakika soğuk suda bekletilir. Pirinç taneleri hafiften şiştiği için pişerken patlamazlar.

Pirinç, tencere kapağının altından buhar çıkana kadar bir taşım kaynatılır. Daha sonra suyunu iyice çekene kadar yaklaşık 20 dakika kısık ateşte demlenmeye bırakılır. Mühim olan pişirme sürecinde kapağın mümkün olduğunca az açılması.   Pirinç piştikten sonra tencere ocaktan alınır ve kapağı kapalı olarak 10 dakika daha dinlendirilir. 

Pilav marine sosu:

350 g pilav için 3 yemek kaşığı Suşi Pilavı için Çeşnili Sirke, doğrudan pilava ilave edilerek karıştırılır.

Alternatif tarif: 2 yemek kaşığı pirinç sirkesi veya Aceto Balsamico Bianco sirkesine 15 g şeker ve 2 g tuz ilave edilir, şeker ve tuz sirkenin içinde eriyene kadar ısıtılıp soğutulduktan sonra pilava ilave edilerek karıştırılır.    

Nefis suşi pilavınız kullanıma hazırdır!