Google+'de paylaş:

Baharatlı Gyros (Yunan Döneri)

4 kişilik malzeme

Her bir porsiyon için: 2507 kJ / 599 kcal

  • 600 g domuz sırtı
  • 2 adet kuru soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 4 yemek kaşığı ince kıyılımış maydanoz
  • öğütülmüş kimyon
  • iri öğütülmüş biber
  • 1 yemek kaşığı Provence otları
  • 150 ml Kikkoman Teriyaki Marine Sos

Pilav için:

  • 1 adet arpacık soğan
  • 1 adet küçük kırmızı acı biber
  • 250 g Basmati pirinci
  • 1 çay kaşığı kıyılmış zencefil
  • 50 g doğranmış kaju fıstığı
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 5 yemek kaşığı Kikkoman doğal fermente soya sosu
  • 150 g bezelye (dondurulmuş)
  • şeker
  • taze öğütülmüş biber
  • biraz yeşil limon kabuğu rendesi
  • bir kaç adet kişniş yaprağı

Hazırlanması

Hazırlama süresi: 45 dakika
Marine etme süresi: 1 saat

Domuz sırtı, hafifçe bastırarak kurulanır ve şeritler halinde kesilir. Kuru soğan ve sarımsaklar soyulur, kuru soğan şerit şeklinde doğranır, sarımsaklar ezilir ve zeytinyağı ile karıştırılır. Et, soğanlar, sarımsaklı yağın yarısı ve maydanoz karıştırılıp, kimyon, karabiber, otlar ve Teriyaki Marine Sos ile tatlandırıldıktan sonra yaklaşık bir saat soğuk bir yerde bekletilir.   

Arpacık soğan soyulup küçük zar şeklinde doğranır. Kırmızı biber ortadan kesilip, çekirdekleri ayıklanır, yıkanır ve küçük zar şeklinde doğranır. Pirinç, arpacık soğanı, zencefil ve kaju fıstıkları, tencerede kızdırılmış yağda hafifçe sotelenir. 500 ml su, soya sosu ve acı biber ilave edilir, bir taşım kaynatılır ve kapağı kapalı tutarak yaklaşık 5 dakika kısık ateşte pişirilir. Bezelye ilave edilir ve bir 5 dakika daha kısık ateşte demlenmeye bırakılır.

Et, kalan sarımsaklı yağ ile yaklaşık 5-10 dakika yapışmaz kızartma tavasında kızartılır. Pilav, şeker,  öğütülmüş biber, limon kabuğu rendesi ve kişnişle tatlandırılır. Et ve pilav tabağa alınarak servis yapılır.