Google+'de paylaş:

Soya sosunun tarihçesi

Doğu ve Batı ülkelerinde yaşayan insanlar yüzyıllarca besinleri bozulmadan saklama yöntemlerini araştırmışlardır. Bu araştırmalar sonucunda tuzun, yiyecekleri hem koruduğu hem de tat verdiği keşfedilir. 

Eski Çin’de „jiang“ diye adlandırılan „korunmuş yiyeceklerin ilgili baharatları“ büyük bir ihtimalle günümüz soya sosu öncüleriydi. „Jiang“ türleri, etten, deniz ürünlerinden, sebze ve tahıldan elde edilirdi. Bunların arasında tahıl, en kolay temin edilen ve işlenebilen malzemeydi.  Bu yüzden soya fasulyesi ve buğdaydan elde edilen „jiang“ diğer çeşitlerden daha hızlı gelişti. Daha sonra Japonya’da ve Çin’e komşu diğer ülkelerde de buğdaydan „jiang“ üretilmeye başlandı. Günümüzde kullandığımız soya sosunun da söz konusu baharatlardan türediği söylenmektedir.

„Jiang“’ın gelişimi ve işlenmesi Japonya’ya girdikten sonra çok değişmiştir. 17. yüzyılın ortasında doğal fermente soya sosunun üretimine geçilmesiyle birlikte tüm ülkeye yayılmıştır.