Google+'de paylaş:

Fasulyeden çok daha fazlası!

Soya fasulyesi daha önce hiç olmadığı kadar rağbet görmektedir! Soya'dan elde edilen ürünlerin dünya genelinde rağbet görmesi sadece vejetaryen veya vegan gibi beslenme trendlerinden kaynaklanmıyor. Sağlık açısından da önemli bir rol oynamaktadır. Çünkü soya fasulyesi çok fazla protein içerir ve bu nedenle dengeli bir diyete büyük oranda katkıda bulunabilir. Hem de çok çeşitli şekillerde!

Küçük fasulyelerden elde edilen birçok besin

Çeşitli soya fasulyesi ürünlerinin süpermarketlerimize girmesine şaşmamalı, çünkü soya fasulyesinin size sunacağı çok şey var! Sadece potasyum, magnezyum, demir ve çinko mineralleri bakımından zengin değil, aynı zamanda çok fazla protein içerir. 100 gramı günlük ihtiyacın yaklaşık yarısını karşılamakla kalmaz, aynı zamanda vücudun B ve E vitamini ihtiyacını da karşılar. Üstüne üstlük, soya fasulyesinin kalorisi çok düşüktür ve glüten ve laktoz da içermez.

Renkli yemek çeşitliliği

Edamame (yeşil soya fasulyesi)

Edamame, henüz tam olgun olmayan soya fasulyesinden yapılır. Fasulyeler buharda pişirilir ya da haşlanır ve isteğe göre bir tutam tuzla tatlandırılır. Hazırlaması bu kadar kolay olan Edamame harika bir atıştırmalık olup salatalar ve Poke Bowl için fark yaratan bir malzemedir. Püre haline getirilmiş Edamame, avokado gibi başka malzemelerle birlikte lezzetli bir Edamole'ye veya dip sosa dönüştürülebilir. Kalorisi çok düşük olduğu, ancak çok fazla protein, kalsiyum ve demir sağladığı için, Edamame ayrıca süper gıda olarak da adlandırılır.

Tofu

Tofu, soya sütünden elde edilir. Tıpkı inek sütünden elde edilen peynir gibi, soya sütü de önce kesilir ve daha sonra belli bir şekle preslenir. Kıvamına bağlı olarak, farklı tofu çeşitleri vardır. Tofu, vejeteryan ve vegan diyetlerinde sıklıkla et yerine kullanılır.

Miso

Koyu kıvamlı olan bu macun, fermente edilmiş soya fasulyesi ve Koji adlı bir küf mantarından oluşur. Çok tuzlu ve baharatlı oduğundan pek çok UMAMI bileşeni içerir. Miso en çok çorba veya sos yapmak için kullanılır.

Natto

Natto, pişmiş ve fermente edilmiş soya fasulyesinden yapılan geleneksel bir Japon yemeğidir. Fermantasyon sırasında fasulyeler arasında oluşan lifler, önce tatlı daha sonra kavrulmuş bir koku yayarlar. Hem garnitür hem de malzeme olarak kullanılan Natto'nun antibakteriyel etkiye de sahip olduğu söylenir.

Soya Sosu

Soya sosu, su, soya fasulyesi, tuz ve buğdaydan yapılır ve çeşitli yemekler için baharat olarak kullanılır. Üretim süreci genellikle çok farklıdır. Örneğin, Japon ve Çin soya sosu vardır; ikincisi, açık ve koyu bir sos olarak da ayırt edilir. Kikkoman Soya Sosu'nun ayırt edici özellikleri ise şöyle tanımlanabilir: benzersiz koyu renk, dolgun UMAMI tadı ve kompleks aroma çeşitleri.

Soya Unu

Soya unu, soya fasulyesi yağı üretiminin önemli bir yan üründür. Protein açısından zengin olduğu için ekmek, kek veya rulo pişirmek için kullanılır. Ancak, bu durumda soya unu her zaman sadece ek bir üründür. Un karışımı olarak %20 - 30 oranda soya unu ve karşılık gelen miktarda geleneksel un kullanılmalıdır. Aksi takdirde, pişirilen ürünler düzgün kabarmaz.

Soya Sütü

Bizde henüz yeni bir trend olan soya sütü, Çin'de 2.000 seneden daha fazla bir süredir içilmektedir. Bütün soya fasulyesi ıslatılarak, püre haline getirilerek ve sonra pişirilerek elde edilir. Soya sütü, günümüzde inek sütüne iyi bir alternatiftir: neredeyse aynı miktarda protein içerir ancak laktoz ve kolesterol içermez. Bu nedenle, özellikle vegan beslenen veya laktoz ve süt proteini bırakmak zorunda kalan insanlar arasında rağbet görmektedir.

Soya Yoğurdu

Soya yoğurdu, soya sütünden yapılır ve inek sütünden yapılan yoğurda benzer fermantasyon yöntemiyle üretilir. Soya sütü gibi protein açısından da zengindir ve birçok probiyotik kültür sağlar. Ancak, soya yoğurdu glüten ve laktoz içermez ve bir yoğurt alternatifi olarak vegan diyetine mükemmel şekilde uyar.

Soya Şnetzel

Soya fasulyesinden elde edilen ve et yerine geçen bir başka ürün ise soya şnetzel'dir. Küçük pullar, kurutulmuş soya proteininden elde edilir ve suda, et suyunda veya baharat marine sosta tekrar şişerler. Daha sonra kıyma gibi işlenir. Bu yüzden özellikle vejeteryan Bolonez soslarında veya çili yemeklerinde tercih edilir.

Soya, sadece et yerine geçen bir malzeme olarak değil, krema, yoğurt veya peynir gibi süt ürünlerine alternatif olarak da harikadır. Soya ürünleri her çeşit yemek için çok yönlü bir malzemedir. Örneğin kremsi ve ağır soslar, mükemmel bir şekilde Kikkoman soya sosları ile değiştirilebilir. Kikkoman, sizin için bazı tarif önerilerini bir araya getirdi. Kendiniz deneyin!