Google+'de paylaş:

Hawaii'nin Füzyon Mutfağı

Hawaii farklı halkların ve kültürlerin renkli bir karışımına ev sahipliği yapmaktadır. Pasifik Adasının mutfağı bu yüzden çok çeşitlilik gösterir: Dünyanın hemen her yerinden gelen göçmenlerin etkisi ile farklı kültürlerden gelen tariflerin birleştirilmesi sonucu ortaya çıkan mutfak kültürüdür. Ancak, tüm Hawaii yemeklerinin tipik ortak özelliği, taze ve yerel malzemeler ile hazırlanmasıdır.

Japon mutfağının etkisi ile Hawaii usulü Poke Bowl

Hawaii kökenli en ünlü füzyon yemeği, eskiden geleneksel olarak adanın balıkçıları tarafından hazırlanan Poke Bowl'dır. Balıkçılar, taze yakalanmış balıkları, henüz gemideyken lokma büyüklüğünde parçalara ("poke") doğrayıp baharat ekledikten sonra ceviz gibi sert kabuklu yemişler ilave ederlerdi. Farklı ülkelerden gelen göçmenler daha sonra bu basit yemeği keşfetti ve kendilerine göre zenginleştirdi. Böylelikle Poke Bowl, bugün Hawaii mutfağının sembolü haline geldi.

Artık dünyanın her yerindeki (hobi) aşçılar, kâselerde çiğ balık veya karides hazırlıyorlar. Aynı zamanda, Asya kültürlerinin etkileri de açıkça görülmektedir. Örneğin, kâsedeki yemeğin daha doyurucu olması için Suşi Pilavı kullanarak günümüzde sık sık ‘pilav üstü’ olarak hazırlanıyor. Garnitür konusunda da yaratıcılık artmış vaziyette: Ceviz gibi sert kabuklu yemişlerin yanı sıra tofu ve bol miktarda taze sebze de Poke Bowl'a ekleniyor. Hawaii'de genellikle tatlı meyve bile eklenir, çünkü ananas, muz, guava, mango veya papaya gibi tropik meyveler tüm adalarda yetişir. Taze, çiğ balıklarla ideal olan fasulye filizi ve edamame fasulyesi gibi yerel malzemeler de bir Japon dokunuşunu beraberinde getiriyor. Günümüzde bu malzemeler, modern Poke Bowl kâselerini giderek daha fazla süslüyorlar.

Yüksek kaliteli soslar, Hawaii yemeklerinin tadını tamamlıyor. Bu benzersiz lezzeti hazırlarken hem Kikkoman doğal fermente soya sosu ile az tuzlu ve glutensiz soya sosu hem de özellikle Poke Bowl için yaratılan yeni Kikkoman Poke Sauce kullanılıyor.

Poi ve Lomi Lomi

Çok yönlü Poke Bowl çeşitlerine ek olarak, Hawaii ile yakından ilgili olan ancak denizaşırı ülkelere ulaşamayan başka yemekler de var. Örneğin "Poi", Taro bitkisinin köklerinden yapılmış bir püredir. Bu yemek, bir zamanlar Hawaii'deki yerlilerin temel gıdasıydı ve hala adalıların menüsündeki yerini korumaktadır.

Poi, ünlü yemek festivali "Lu'au"'da geleneksel olarak garnitür şeklinde servis edilir. Ayrıca Maui adasından gelen ve "Lomi Lomi" diye anılan, somon, domates ve soğan ile hazırlanan bir salata da sadece Lu'au’da ikram edilmeyen diğer bir spesyalitedir.