Google+'de paylaş:

Barbekü – ızgaradan fazlası

Birçok kişinin vazgeçilmezi: Barbekü (kısaltması BBQ). Amerika’dan gelen bu popüler mangal keyfi, özellikle yazın günlük sıradan yemeklere karşı güzel bir alternatiftir.  Birçok kişinin bilmediği konu: Barbekü, sadece klasik ızgara şekli değildir. Pişirdiğiniz yiyeceklere, farklı bir lezzet veren özel bir pişirme metodudur. Bu enfes yemek sanatına yakından bir göz attık.

Teriyaki Soslar

İster barbekü deyin ister mangal keyfi, ikisi de KikkomanTeriyaki soslarıyla daha da lezzetli oluyor. Teriyaki, özel bir hazırlama metodu olup tüm malzemelerin, ızgaradan önce marine edilmesi ya da servis edilmeden önce glaze edilmesidir. KikkomanTeriyaki sosları, tipik tatlı-baharatlı aromayı sağlar. Çeşitli soslarımızı denemenizde fayda var – örneğin kavrulmuş sarımsaklı olanı!

Uzun ön hikayesi olan bir konu

„Barbecue“ sözcüğünün orijini tam olarak bilinmiyor. Büyük bir ihtimalle İspanyolca „barbacoa“ kelimesinden türedi. Bu kelime Güney Amerika kızılderili dili olan Taino dilinden gelmektedir. Çünkü etin yavaşça dumanda pişirilmesi Amerika’nın İspanya tarafından fethi zamanında tüm Karayip sahilinden tutun Brezilya’ya kadar yaygın olan bir pişirme metoduydu.    

Barbekü, geçmişten bugüne kurban kutlamalarıyla gelmiştir. Bu tür kutlamalar açık havada ve kalabalık ortamda yapılırdı. Bu yüzden sadece aile kutlamalarında değil komşularla buluşmada ve dini bayramlarda da yapılırdı.   

Hamburger, daha Fast-Food piyasasında henüz yerini almamışken insanlar, Barbekü-Restoranları ziyaret ederdi. „Hot Dog“ sosisli sandöviçten sonra Barbekü arabayla alınan paket servisinde oldukça başarılıydı. ABD‘liler her ne kadar kendilerini „Barbekünün anası“ olarak görselerde: Barbekü’yü onlar bulmadı. 

Barbekü Mangal’a karşı

Barbekü artık çoğu zaman „Mangal“‘ın eş anlamlısı olarak kullanılmaktadır. Halbuki her ikisi de etin hazırlanması konusunda farklılıklar gösterir. Mangal yaparken et doğrudan ateşin üstünde kızartılır. Oysa barbeküde et, aromatik dumanda pişirilir. Bu yüzden barbekü, sabırsız insanlara göre değildir. Mangalda sosis kızartmaya benzemez, daha fazla zaman ve emek ister. Ama beklemenin sonu mutlaka ödüllendirilir: Aradaki farkın tadına varırsınız.    

Farklı lezzetleri denemek isteyenler için Smoker (tütsüleme) var. Ayrı bir haznede odun yakılır. Sıcak duman, bu hazneden pişirme haznesine geçer. Et, burada ağır ağır pişer. Duman daha sonra bir bacadan dışarı yönlendirilir. Büyük tütsüleme cihazlarında hem küçük duman bacası olur hem de büyük yatay kulesi vardır. Burada et sıcak tutulur ya da balık tütsülenir.

Tüm mangal ustalarının büyük hayali olan bir cihaz.