Google+'de paylaş:

Asya Noodle Çeşitleri

İster spagetti, farfalle, İtalyan mantısı ravioli ister tagliatelle olsun: Sadece Avrupa'da bile birçok makarna çeşitleri vardır. Asya'ya bakarsanız, dünyada keşfedilecek daha birçok makarna çeşidi olduğunu göreceksiniz. Bizde bilinen makarna çeşitleri, esas olarak yumurta ve buğdaydan yapılır. Asya ülkelerindeki makarna ise sadece buğdaydan değil, aynı zamanda pirinç ve nişastadan da üretilir. Şekiller ve tatların çeşitliliği açısından Avrupa’daki kadar büyük olup - geleneksel Japon mutfağı dahil olmak üzere diğer Asya ülke mutfaklarında her yemek için doğru makarna çeşidi vardır. Kikkoman size en önemli çeşitlerini takdim eder:

Japon Ramen Noodle (Ramen Eriştesi)

İster hızlı bir atıştırmalık olarak, ister sokak yemeği veya lüks restoranda olsun: Geleneksel olarak, Japonya'da ramenli yiyecekler en çok tüketilenler arasındadır. Ramen, buğday unu, tuz, su ve kansui diye anılan biraz tuzlu maden suyundan yapılır. Farklı uzunluk ve şekillerde olup bazen ince, bazen kalın, bazen düz ve hatta katlanmış olurlar.

Ramen Noodle, genellikle soya sosu veya Miso ezmesiyle tatlandırılan et veya sebze suyu ile servis edilir. Üst malzeme olarak genelde ince et dilimleri (chashu), kurutulmuş deniz yosunu (nori) biraz bambus (menma) ve taze soğan kullanılır. Noodle yemeğinin hazırlanması bölgesel olarak çok farklıdır.

Japon Udon Noodle (Udon Eriştesi)

Udon Noodle de Kikkoman'ın vatanı Japonya'dan geliyor. Avrupa eriştelerine benzer şekilde, buğday unu, tuz ve sudan üretilir. Japon mutfağında en kalın noodle çeşididir ve genellikle sıcak bulyon içinde servis edilir. Bulyon, balık suyu (dashi), soya sosu ve mirinden oluşur, bazen biraz acı biber (shichimi) ilave edilir. İnce kıyılmış taze soğan, yengeç ve tempura hamuruna (kakiage) batırılmış sebze veya derin yağda kızartılmış tofu (aburaage) ve hilal şeklinde bir balık turtası olan kamaboko ile süslenir. Udon Noodle, bulyon ve garnitür, bölgeden bölgeye değişir.

Udon Noodle, kolay kızartılır ve Yaki-Udon olarak çeşitli sebze ve et veya balığın yanında iyi gider. Yaz aylarında soğuk da yenir. İster çorba, makarna veya salata olsun: Tamamlayıcı malzemeler her zaman mevsime göre kullanılır.

Japon Soba Noodle (Soba Eriştesi)

Rengi, kahverengi-gri olan Soba Noodle, geleneksel olarak, özellikle Washoku da denilen Japon mutfağının önemli bir parçasıdır. Karabuğday unu ve sudan yapılır ve bu sayede hafif cevizimsi bir lezzete kavuşur. Yeşil çay tozu ekleyerek bazen yeşilimsi olur. 

Soba eriştesi geleneksel olarak çeşitli dip soslarla soğuk olarak veya erişte çorbalarında iç malzeme olarak servis edilir. Bulyon, genellikle balık suyundan (dashi) ve soya sosundan oluşur. Udon Noodle de olduğu gibi, Soba Noodle yemeklerinin garnitürü de mevsime bağlıdır. Kullanılan üst malzemeler, genellikle Udon Noodle ile aynıdır.

Özel bir bilgi: Soba Noodle geleneksel olarak Japonya'nın birçok bölgesinde Yeni Yıl Arifesine hazırlanır (toshikoshi) - çünkü şans getirdiğine inanılır. Bu yüzden Tokyo ve çevresinde Soba Noodle, sık sık yeni komşularla paylaşılır.

Japon Somen Noodle (Somen Eriştesi)

Somen Noodle çok incedir. Beyaz ve uzun şekilde olup buğday unu, tuz ve sudan oluşur. Udon Noodle ile karşılaştırıldığında daha incedir. Soğuk ve balık bulyona (dashi) ve soya sosuna batırılmış, taze zencefil ile süslenmiş tel erişte, özellikle sıcak yaz aylarında sevilen bir yemektir.

Japon Shirataki Noodle (Shirataki Eriştesi)

Neredeyse saydam olan tel erişte, az miktarda karbonhidrat ve yağ içerir. Bu yüzden birkaç kilo vermek isteyen bir çok kişi tarafından tercih edilir. Shirataki Noodle, konjac bitkisinin kökünden yapılır, ancak kendisine has çok az tadı vardır, bu nedenle sosların aromasını iyi emer ve neredeyse tüm Asya yemeklerinde kullanılır. Shirataki-Linguini veya Shirataki-Salatası tarifimizi deneyin.

Asya Rice Noodle (Pirinç Eriştesi)

Tipik Asya pirinç eriştesi, pirinç unu ve sudan oluşur. Hazırlık için fazladan pişirilmez, ancak kalınlık ve genişliğe bağlı olarak farklı sürelerde şiştikleri için üzerine sadece kaynar su dökülür. Pirinç eriştesi, Wok yemeklerinde, salatalarda veya çorbalarda garnitür olarak sunulur. Doğu Asya mutfağında en sık kullanılan malzemelerden biridir ve genellikle glutensiz bir diyet için idealdir. Siz de glutensiz mi yaşıyorsunuz? Glutensiz soya sosumuz Tamari’yi biliyor musunuz?

Asya Glass Noodle (Cam Erişte)

İsminden de anlaşıldığı gibi Asya cam erişte neredeyse saydamdır. Glass Noodle, çoğunlukla maş fasulyesinden elde edilen nişasta, patates, tatlı patates, tapyoka veya kenevir ve sudan yapılır. Daha sonra kurutulmuş halde temin edilebilir. Tüketmek için, cam erişte suya batırılır ve çorbalarda, Wok yemeklerinde veya Çin böreğinde kullanılır.

Kikkoman'dan İpucu: Bir sonraki Wok yemeğinizi kızarmış Glass Noodle ile süsleyin. Lezzetli ve çıtır çıtır nasıl hazırlandığını gösteren video.

Yumurtalı Çin Eriştesi - Egg Noodle

Mie-Noodle olarak da bilinen bu erişte, buğday unu, su ve tuzun yanı sıra bol miktarda yumurta içerir. Bu yüzden görünüm, tat ve hazırlanması açısından klasik spagettiye biraz benzer. Bununla birlikte, yüksek yumurta içeriği nedeniyle yoğun bir tada sahip olup pürüzlü yüzeyleriyle sosu çok iyi emdiği için özellikle dolgun lezzetli soslu yemekler için uygundur. Mesela Biftekli Teriyaki Noodle tarifimiz için.