K-trendsetter – Kore yemekleriyle profesyonel mutfağınızda nasıl fark yaratırsınız

30. Ekim 2024

K-pop ve K-beauty çılgınlığından sonra, “K-food” da Avrupa’yı kasıp kavuruyor. İster şık bir restoranda olsun ister mobil yemek aracında, lezzetseverler ;Kore mutfağının aromalarını, lezzetlerini ve malzemelerini daha çok tercih eder oldular. Peki bu akımın sebebi nedir? Şefler Kore lezzetlerini mutfaklarına nasıl eklemleyebilirler?

 

Kore mutfağı Avrupa’da neden bu kadar popüler?

Kore mutfağının zaferi tesadüf değil. Ayrıca bu durumun K-pop ünlüleriyle ya da güzellik serumlarıyla da bir ilgisi yok!
The Korean Food Promotion Institute (Kore Yemekleri Tanıtım Enstitüsü) 2010 yılından beri Kore mutfağını korumak ve dünya çapında tanıtmak için yoğun bir şekilde çalışıyor. Kore hükümetinden de aldığı destekle, Kore mutfağının temsil ettiği değerleri hem Güney Kore’de hem de ülke dışında yayabilmeyi amaçlıyor.
Üstelik bunun için çok güzel bir de sebebi var: Kore mutfağı sağlıklı ve dengeli kabul edilir. Bu mutfağın en önemli özelliklerinden biri 'banchan' adı verilen küçük garnitürlerdir. Genellikle restoranlarda ana yemeğin yanında ücretsiz olarak sunulan bu küçük tabaklar, baharatlanmış sebzelerle doludur. Peki genellikle bu tariflerin olmazsa olmazı nedir? Tabii ki kimchi!
 

Tipik banchan çeşitleri arasında farklı kimchi türleri, marine edilmiş soya filizi ve baharatlı ıspanak yer alır.

Turşusu kurulmuş veya fermente edilmiş lahana ve turp, neredeyse her Kore yemeğinin temelidir. Fermentasyon sırasında üretilen laktik asit bakterileri, sindirim için oldukça faydalıdır. Genellikle az yağlı, bol sebzeli ve oldukça baharatlı Kore yemekleriyle mükemmel bir uyum sağlar. Bu da Kore mutfağını oldukça sağlıklı kılar. Kimchi, sadece sindirim için değil, damak temizleyici olarak da vazgeçilmezdir. O çıtır çıtır ama yağlı Kore usulü kızarmış tavuk ya da ünlü Kore corn dog’larının yanında, ekşi ve baharatlı lahana dengeleyici bir unsur olarak mutlaka yerini alır.

 

Modern Kore yemekleri: İki mutfağın birleşimi

Kore mutfağının başarısına katkıda bulunan bir diğer unsur da, dünyanın farklı coğrafyalarından gelen malzemelere ve pişirme yöntemlerine açık olmasıdır. Kore yemek kültürü, Batı etkilerini zahmetsizce bünyesine katan nadir Asya mutfak geleneklerinden biridir. Tipik Avrupa ve Amerikan süt ve et ürünlerinin Kore malzemeleri ve baharatlarıyla birleşmesi, heyecan verici ve lezzetli kombinasyonlar yaratmıştır.
Örneğin, 'gül tteokbokki', klasik İtalyan domates ve krema sosunu Kore’nin konfor yemeklerine dönüştürür. Ünlü pirinç kekleri, domates salçası yerine baharatlı Kore gochujang biber ezmesi ve soya sosu ile tatlandırılır. Karışıma tipik Kore balık kroket ve mini kokteyl sosisleri eklenir. Ayrıca süt, krema ve bolca peynir, sosun ekstra kremsi olmasını sağlar. Global çapta başarı kazanna 'Buldak carbonara', carbonara'vari soslu Kore ramen’iyle benzer bir konsepte dayanır. Kahvaltılık konserve et olarak bilinen Spam, kimbap ya da güveç gibi Kore yemeklerine entegre edilir. Her ne kadar ilk başta kulağa biraz tuhaf bir birleşim gibi gelse de birbirlerine oldukça yakışıyorlar!
 

Geleneksel kimchi, lahana veya turptan yapılır ve Kore'deki her öğünde servis edilir; ancak diğer sebze kimchiler’i de oldukça popülerdir.

Bu mutfağın anahtarı, kendine özgü Kore baharatıdır! Yüksek kaliteli soya sosunun yanı sıra, yaygın olarak kullanılan malzemeler arasında susam yağı, sarımsak ve baharatlı ürünler bulunur. Kore biberlerinden yapılan popüler kırmızı biber tozu gochugaru, kimchi marine etmek için vazgeçilmezdir. Ayrıca, baharatlı, tuzlu ve hafif tatlı bir lezzet sunan özel fermentasyon süreci sayesinde, kimchi için gerekli olan gochujang da önemlidir. Bu leziz acı tat,  Kikkoman Spicy Chili Sauce for Kimchi’da kendini gösterir. Yeni tatlar denemeye hevesli cesur restoranlar için, Koreliler gibi deney yapmanın en güzel yolu; herhangi bir yemeğe Kore yemeklerinin benzersiz tadını ve aynı zamanda kimchi eklemektir.

 

Gıda hizmeti profesyonelleri, Kore mutfağından ne öğrenebilir?

Avrupa gıda sektörünün Kore yemek trendini menülerine entegre edebilmesinin yolu, doğrudan taklit etmekten çok mutfağın ‘özünü’ kavramaktır. Konuklar, yemeğin tadına baktıklarında Kore mutfağının etkisini hissetmelidirler. Peki bu nasıl yapılır?

 

Tteokbokki

Bu kalın, beyaz Kore pirinç kekleri, gnocchi veya kalın noodle’la benzer bir dokuya sahiptir. Bu da onları klasik İtalyan yemeklerinde veya güveçlerde, makarna için mükemmel bir alternatif haline getirir.

 

Tteokbokki, genellikle baharatlı ve peynirli olarak keyifle tüketilen küçük, kalın pirinç kekleridir.

Japchae veya Dangmyeon

Kore'nin Avrupa makarna salatasına verdiği yanıt, 'japchae'dir. Havuç, soğan, ıspanak veya mantar gibi ince doğranmış, sote edilmiş sebzeler, 'dangmyeon' olarak bilinen haşlanmış tatlı patatesili şeffaf noodle’la karıştırılır. Sıcak veya soğuk olarak servis edilir. Sos genellikle soya sosu, sarımsak, susam yağı ve susam tohumlarından oluşur. Gıda profesyonelleri için bu tür bir noodle salatası (veya dangmyeon kullanımı) büyük bir avantaj sağlar. Çünkü tatlı patatesli şeffaf noodle, örneğin Kikkoman Naturally Brewed Tamari Gluten Free Soy Sauce ile birleştirildiğinde, tamamen glütensiz olur! Bununla birlikte, dangmyeon birçok farklı yemek için de kullanılabilir. Diğer şeffaf noodle’lara göre daha sağlam ve daha al dente olduğundan, spagettiye harika bir alternatif oluşturur.

 

Kore Usulü Kızarmış Tavuk

Kore usulü kızarmış tavuğu farklı kılan, tavuğun kendisi değil, yanında sunulan sostur. Bu sos hem hızlı hem de kolay bir şekilde hazırlanır. Tek ihtiyacınız olan, biraz sarımsak, zencefil, esmer şeker, gochujang ve elbette Kikkoman Naturally Brewed Soy Sauce gibi yüksek kaliteli bir soya sosudur. Bu temel ile gıda profesyonelleri leziz deneyler yapabilir. Örneğin, nugget'lar sos ile başlangıç olarak sunulurken, tavuk da ana yemeklere ekstra bir tat katabilir. Ayrıca patates kızartması veya şnitzel gibi derin yağda kızartılmış geleneksel yemekler de egzotik bir dokunuş kazanmış olur.
 

Gördğüğünüz gibi, burada asıl mesele sosun ta kendisi! Soya sosu ve gochujang'ın müthiş birleşimi, Kore usulü kızarmış tavuğa lezzet katar.

Bulgogi

Bulgogi kelime anlamı olarak “ateş eti” demektir. Ancak bu durum lezzetle değil, etin hazırlanma yöntemiyle ilgilidir. Bulgogi, muhtemelen Kore'nin en popüler et marinasyonu  yöntemidir ve (masa) ızgarası için idealdir. Zeki gıda profesyonelleri burada büyük bir potansiyel görecektir! Çünkü bu marinasyon yöntemi, Korelilerin tercih ettiği ince dilimlenmiş sığır eti için mükemmel olduğu kadar, Avrupa'daki birçok ızgara klasiğine de uygundur.
Bu marine sosunu özel kılan, eti sulu ve yumuşak olmasını sağlamasıdır. Bunun sebebi, sarımsak, susam, yeşil soğan, pirinç şarabı, soya sosu ve esmer şekerin yanı sıra başka bir özel bileşenin daha bulunmasıdır: Püre haline getirilmiş nashi armudu! (Asya armudu veya elma armudu olarak da bilinir). Asidik yapısı, eti özellikle yumuşak hale getirir. Aynı zamanda tavuk, domuz veya kuzu etinde de işe yarar. Eğer nashi armudu bulamazsanız, onu Avrupa armuduyla, hatta bir kiviyle de değiştirebilirsiniz.
Bu marine sosunu denemenin hızlı ve kolay bir yolu Kikkoman Yakitori Sauce - Glaze & Marinade'dir. Bu enfes sos, doğal olarak üretilen soya sosunu temel alır. Ekstra sarımsak, yeşil soğan ve armut ile karıştırabilirsiniz. 30 dakika marine ettikten sonra, sıra ızgaraya geçmekte. Hayal kırıklığına uğramayacaksınız!

Kore lezzetlerine yeni bir bakış

Kore trendini Batı mutfağına nasıl ekleyebileceğinize dair daha fazla öneri ister misiniz?  O halde diğer tariflerimize de göz atın ve lezzetli deneylere hazır olun.

 

Keşfedilecek Tarifler

Bizimle iletişime geç!

Ürünlerimiz ve stoklar hakkında sorularınız mı var? Kikkoman hakkında daha fazla bilgi edinmek mi istiyorsunuz? O halde bizimle iletişime geçin!

Entry required or incorrect. Please correct.
Entry required or incorrect. Please correct.
Please enter your country.
Please enter a valid E-Mail address.
Please enter a message.

* Zorunlu alan

Gizlilik Politikamızı dikkate almanız rica olunur. Daha fazla iş bilgilerini, künyemizde bulabilirsiniz.